logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri se obává neděle: Budu to mít těžké

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 6. 2024

Zatímco jedna strana garáže slavila, druhá truchlila. Oscar Piastri zatím v Barceloně nezažívá dobrý víkend. Za normálních okolností by mohl říct, že při rychlosti svého auta by se z devátého místa mohl v závodě propracovat dopředu. Nyní však tak optimistický není.

V Barceloně se totiž těžko předjíždí a rozestupy v čele jsou velmi těsné. Oscar má ze špičky na startu nejhorší karty. Zatímco s oběma monoposty Alpine by si měl poradit, dostat se přes Ferrari či Mercedesy zřejmě bude velká výzva.

„Rychlost máme, dlouhé jízdy ve druhém tréninku vypadaly dobře, což je pozitivní. Avšak při startu na konci první desítky to bude obtížné. Špička je blízko u sebe a nikdo nevypadá nijak špatně. Uvidíme, jestli se dokážu posunout dopředu,“ povzdechl si Oscar Piastri.

Australanovy problémy se během soboty nabalovaly. V Q1 musel na rozdíl od týmového kolegy spotřebovat na jistotu postupu dvě čerstvé sady nových pneumatik. Na první pokus v Q2 nasadil čerstvou směs, se kterou odjel velmi solidní čas. I Bernie Collinsová, bývalá strategička, která spolukomentuje na Sky Sports, naznačovala, že Piastrimu by při takto dobrém kole stačily na případný druhý pokus v Q2 i použité pneumatiky.

Rozhodnutí stratégů McLarenu však bylo jiné a mělo drakonické důsledky. Piastri vyjel na konci Q2 na nové směsi, a i když svůj pokus rychle zabalil, z pneumatik už něco vzal. Na Q3 mu tedy zůstala jen jedna čerstvá směs, a dále už příběh znáte. V pomalém prvním kole na použité směsi porušil traťové limity a v závěru udělal osudnou chybu ve dvanácté zatáčce.

Výsledek – žádný měřený čas a desáté místo, které se po Pérezově penalizaci přemění na deváté.

„Prožívám těžký víkend. V autě se necítím naprosto komfortně. V pátek to ještě vypadalo o něco pozitivněji, ale od soboty rána jsem se znovu trápil. Některé úseky kvalifikace byly lepší, ale celkově to nebylo dobré. Nezbývá nic jiného, než se v neděli pokusit získat nějaké body,“ pokračoval australský pilot.

Piastri si postěžoval i na vyvážení svého auta. „Trápil jsem se s balancem. Pokusíme se ještě zjistit, co špatného se stalo, protože v autě jednoznačně je rychlost. Budeme pracovat na tom, jak se v neděli probít dopředu,“ zakončil na pozitivnější notu.

Související zprávy

Diskuze