logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen ve středu tajně testoval. V Barceloně nečeká dominanci jako v úvodu roku

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2024

Red Bull nespí na vavřínech. Rakouský tým přijíždí do Barcelony jako favorit, ale přesto se během tohoto týdne rozhodl vycestovat do Imoly a vyzkoušet si jízdu v starším monopostu RB18, prozradil nizozemský novinář Erik van Haren.

Jízdy ve starších monopostech nepřinesou Red Bullu přímou odpověď na otázku, proč se v posledních týdnech tak trápil na hrbolatých okruzích, ale mohou mu poskytnout cenné indicie. V táboře červených býků si toho všimli už v Monaku. Zatímco juniorský tým Racing Bulls se staršími závěsy a odpružením neměl takové problémy na nerovnostech, nový monopost Red Bullu se s nimi nedokáže vypořádat.

Jelikož Red Bull už disponuje množstvím dat ze závodu v Imole, mohl se pustit do přímého srovnání s rokem 2022 a zkoumat, proč má nové auto takové problémy a jak by se daly odstranit. Tato práce však zřejmě nepřinese okamžité zisky, jelikož ve Španělsku se velkých nerovností a tvrdých přejezdů přes obrubníky není třeba obávat.

Pro úplnost poznamenejme, že testování starých monopostů nespadá do rozpočtového stropu pod podmínkou, že od nasazení daného auta uplynuly alespoň dva roky, což Red Bull RB18 splňuje. I z tohoto titulu si Mercedes může dovolit každý druhý týden jezdit s Andreou Kimim Antonellim.

Jaká má však Max Verstappen očekávání od blížícího se víkendu? Naplní se papírové předpoklady a vrátí se dominance červených býků, jakou jsme viděli na prvních akcích sezóny? „Ne, nemyslím si, že to bude jako na začátku sezóny,“ zamyslel se Nizozemec. „Víme, že tato trať by měla našemu autu vyhovovat o něco více a samozřejmě cítíme vzrušení. Uvědomuji si však i to, že všichni se výrazně dotáhli, takže každý je dost sebevědomý.“

Pokroky na straně soupeřů nelze popřít. „Pokud to však budeme porovnávat s posledními závody, které jsme absolvovali, tak trať by nám měla vyhovovat víc. Tak či onak, potřebujeme monopost dostat do správného okna s jeho vyvážením.“

Na posledních velkých cenách se to Red Bullu docela nepodařilo. Max Verstappen nebyl spokojen s tím, že neměl hladký průběh víkendů. Pokaždé ho postihly nějaké problémy. V Kanadě to bylo například selhání jednotky MGU-K, které jej připravilo o téměř celý druhý trénink.

Max Verstappen odmítl úvahy o tom, že tato zakopnutí vytvářejí v Red Bullu dusnější atmosféru. „Není tu žádné napětí. Vždy chceme, aby se nám dařilo, a víme i to, že ostatní lidé jdou naplno. Potřebujeme mít jen dobrý víkend, jaký vždy chceme mít.“

„Pokud něco nejde podle plánu, není to stav nejvyšší pohotovosti. Zkrátka potřebujeme pracovat a snažit se zlepšit. V pátek jsme měli pokaždé nějaké drobné problémy, co vám znepříjemní život. Musíme se pokusit o čistý start do víkendu. Už jen to nám dost pomůže, takže pozorně na tom pracujeme,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze