logo F1zpravy.czF1online.sk

Ricciarda při startu zradila spojka, potvrdil tým

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Ulitý start, který jsme pouhým okem ani nepostřehli. Daniel Ricciardo dostal pětisekundový trest za předčasný start. Z této penalizace jsme byli zmatení. Nevypadalo to, že australský závodník ulil start a rozhodně se neodpíchl lépe než všichni ostatní. Přesto přišel trest, který podle slov týmu nevyplynul z jezdcovy chyby.

Zajímavý je i fakt, že za ulitý start se obvykle nekompromisně uděluje trest průjezdu boxovou uličkou. V tomto případě se komisaři spokojili s pětisekundovou penalizací. Uchýlili se k tomu z několika důvodů a jedním z nich byla opravdu mikroskopická časová odchylka.

„Dostal jsem trest, ale zůstal jsem trochu zmatený, protože jsem věděl, že jsem nevystartoval předčasně. Při startu jsem však měl pocit, jako kdyby se auto pohybovalo. Měli jsme problém s autem a musíme se na to podívat,“ řekl po závodě Ricciardo.

Toho už během závodu ujišťoval jeho inženýr Pierre Hamelin, že neulil start. Ve skutečnosti prý šlo o technický problém. Tuto premisu později potvrdil i jejich šéf Laurent Mekies, podle něhož došlo k „drobnému unášení spojky“. Jeho závodník si následně odpykal trest při výjezdu bezpečnostního vozidla, díky čemuž minimalizoval časovou ztrátu. Přesto nevypadaly vyhlídky australského závodníka v této fázi nijak růžově.

„Když jsme zastavili v boxech a obuli intermediálky, ztratili jsme pár pozic ve prospěch jezdců, kteří zůstali na trati na starých gumách. Z čerstvých pneumatik jsme však nedokázali vytěžit mnohem víc a spadli jsme na nebodované příčky. Závod se nám začal vzdalovat,“ říká Ricciardo.

Ke konci se však karta obrátila, když se Danielovi odklidili z cesty Sainz a Albon, pak vydělal na chybě Cunody a nakonec předjel Ocona a skončil osmý. „Když ke konci závodu trať vysychala a jezdili jsme na mediumkách, propracoval jsem se přes pár aut do nejlepší desítky. Byla to trochu úleva. Jsem rád, že máme za sebou hladký víkend, samozřejmě také mě těší, že jsme zvýšili náskok na pronásledovatele ve středu pole,“ řekl Ricciardo.

„V takových závodech je těžké udělat všechno perfektně. Samozřejmě, dopustil jsem se chyb a někdy jsme se snažili jen přežít, takže jsem rád, že jsme dojeli do cíle,“ dodal Daniel.

Související zprávy

Diskuze