logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull měl dostat mnohem přísnější trest, míní Will Buxton

Sergio Pérez so zničeným autom
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Sergio Pérez přijde na startu VC Španělska o tři místa. Je to hodně nebo málo za to, že ohrozil ostatní jezdce a fanoušky jízdou s polorozpadlým Red Bullem? Komentátor F1 Will Buxton volá po přísnějším trestu.

Jízda Sergia Péreze po nárazu do bariéry byla opravdu nebezpečná. Zadní část monopostu to nepřežila a ve dvou sektorech, které mu zůstávaly do vjezdu do boxové uličky, z jeho auta odpadlo množství úlomků a odletěla koncová lišta zadního křídla. Štěstím je, že nikoho netrefila a nikdo nedostal defekt.

To ovšem není všechno. Ve verdiktu komisařů se objevila zarážející poznámka: Red Bull přiznal, že Péreze poslal do boxů, aby na trať nevyjel bezpečnostní vůz a vítězství Maxe Verstappena nebylo v ohrožení. Fázi SC by totiž soupeři mohli využít například k zastávce v boxech, resp. udělat opak toho, co Holanďan. Obhájce titulu by byl v nevýhodné pozici.

Přesně z tohoto důvodu měl být trest přísnější, míní Will Buxton. „Já osobně si nemyslím, že by byly následky pro tým byť jen trochu dostatečné. Tým přiznal, že Pérezovi vědomě přikázal porušit pravidla a tím ohrozil ostatní jezdce (na to tam to pravidlo je), aby se vyhnul výjezdu bezpečnostního vozidla. Věděli, že jeho výjezd by je mohl připravit o vítězství.“

„Pokud obrátíte tuto argumentaci, tak vám z toho vznikne tým, který jezdci řekne, aby porušil pravidla a způsobil výjezd bezpečnostního vozidla, aby mu pomohl vyhrát. Je zde několik mezistupňů. Na jedné straně je ztráta příček na roštu a pokuta, na druhé straně Singapur 2008,“ připomněl nechvalně slavnou manipulaci výsledků velké ceny.

Bezpečnost je na prvním místě a týmy by si neměly zahrávat s bezpečností ostatních účastníků velké ceny pro svůj prospěch. Srovnávat singapurskou manipulaci s příkazem Red Bullu je poněkud přehnané, ale snaha ovlivnit průběh závodu nepovoleným způsobem je neoddiskutovatelná. „Srovnávám to, že tým kázal jezdci porušit pravidla, aby ovlivnil výjezd bezpečnostního vozidla,“ upřesnil Buxton. „Přijde mi zkrátka zajímavé, že Red Bull to takhle otevřeně přiznal.“

Související zprávy

Diskuze