logo F1zpravy.czF1online.sk

S těmito pravidly se díky kopírování snáze dotáhnete, říká Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Po úvodních závodech sezóny jsme očekávali další rok jednostranné dominance. Max Verstappen a Red Bull předvedli loni nevídanou jízdu. S výjimkou jedné vyhráli všechny velké ceny, ale i když to letos vypadalo na opakování podobného scénáře, nizozemský závodník si musí každou neděli poctivě odmakat.

S návratem na tradičnější okruhy očekáváme také návrat nadvlády Red Bullu. Tento tým podlehl McLarenu v Miami, v Imole ho porazil jen o sedm desetin sekundy, v Monaku se trápil a v Kanadě čelil frontálnímu útoku McLarenu a Mercedesu. Red Bull, a zejména Verstappen, však nadále ukazují svoji sílu a vedou oba šampionáty s pohodlným náskokem.

Tuto skutečnost by ještě měly zvýraznit tradiční evropské okruhy, ale samotný nizozemský závodník zůstává opatrný. „Nemyslím si, že to bude vypadat jako na začátku sezóny,“ prohlásil Verstappen.

„Víme, že tohle je za normálních okolností trať, na kterou by se naše auto mělo lépe adaptovat a jsme optimističtí. Na druhé straně si uvědomuji, že všichni se mocně dotahují, takže všichni jsou dost sebevědomí. Když se však podíváme na poslední pár závodů, tak tohle by pro nás měla být lepší trať,“ dodal Verstappen.

Ten neočekává takovou jednostrannou záležitost jako na začátku sezóny. Je pravda, že mnohé týmy, a zvláště McLaren, prošly za těch pár měsíců dlouhou cestu a dokážou zahrozit na každém typu okruhu. Uvědomuje si to i Max, který neočekává, že se celkový obraz změní pouhým přechodem na konvenčnější okruhy.

„Nejde jen o nastavení, ale měli jsme i další problémy, které nám zabránily, abychom měli čistý víkend. Na nedávných okruzích hrály velkou roli hrboly a jízda po obrubnících, což pro naše auto nebylo jednoduché, takže doufám, že tady to bude lepší,“ říká s nadějí Verstappen.

„Nečekám však lehký víkend, protože McLaren je podle mě rychlý všude – i tady bude rychlý. Zdá se, že Ferrari a Mercedes učinily v poslední době dobrý pokrok. Když dokážete být rychlý v Monaku a Montrealu a stále podáváte dobré výkony v rychlých zatáčkách, tak byste měli mít slušnou rychlost i tady ve Španělsku,“ dodal Max.

Barcelona je pro mnohé téměř dokonalým měřítkem. I když tento okruh nedávno změnili a už zde v podstatě nenajdeme pomalé zatáčky, stále je považována za konvenční okruh a skvělý test výkonnosti jednotlivých týmů. Verstappen si však nemyslí, že je čas na paniku, i kdyby to Red Bullu ve Španělsku nevyšlo.

„Vždy si chceme počínat dobře, ale zároveň víme, že ostatní na to tvrdě tlačí. Musíme se postarat o čistý víkend. Pokud by však věci nešly podle plánu, tak nikoho nehodíme přes palubu. Pokračujeme v práci a snažíme se zlepšovat. Ve hře je ještě dost bodů, ale pořád si tady ve Španělsku chceme počínat dobře,“ ujistil Verstappen.

Díky kopírování se snáze dotáhnete

Ten také poskytl zajímavý pohled na to, jak se soupeřům podařilo dotáhnout na Red Bull. Podle jeho slov konkurenční týmy pochopily, jak to dělá ten nejlepší, což jim umožnilo, aby si tyto myšlenky přenesly do svých monopostů. Nová pravidla jsou prostě příliš restriktivní a neotevírají mnoho možností a koncepcí, jak vyvinout konkurenceschopný stroj.

„Tato pravidla podle mě nenabízejí množství různých směrů,“ míní Verstappen. „Se starými monoposty, se kterými se jezdilo do roku 2021, jste toho mohli udělat mnohem víc. Při současné generaci aut snáze narazíte na vývojový strop. Někteří dokáží velmi dobře zanalyzovat, co děláme. Já bych však na jejich místě udělal totéž. Když jste vzadu, díváte se na nejlepší tým a snažíte se učit z toho, co dělají nejlepší.“

Související zprávy

Diskuze