logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri: O kolo víc a Mercedesy by dostaly i Landa

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 6. 2024

Oscar Piastri zažil další závod, který měl nadějně rozjetý, ale na konci ztratil nabyté pozice a zůstal ve stínu týmového kolegy i konkurence. Z pátého místa rozhodně nejasal, když připomněl, že on i tým mohli udělat několik věcí lépe.

Australan se dostal pod tlak po druhém safety caru, když oba Mercedesy na rozdíl od McLarenů i vedoucího Verstappena zastavily pro čerstvé pneumatiky. Zatímco Verstappen si v pohodě kontroloval tempo v čele, McLareny se spíše musely bránit před stříbrnými šípy.

„Myslím si, že pár věcí v závodě jsme mohli udělat o něco lépe. Platí to pro mě i pro tým. Mohli jsme tedy dosáhnout na lepší výsledek, resp. jsme mohli mít větší šanci na lepší umístění,“ zamyslel se Oscar Piastri v cíli závodu.

Při závěrečném safety caru byli Piastri s Norrisem v komplikované situaci, protože by v případě výměny pneumatik obětovali pozici na trati, zatímco Mercedesy neměly až tak moc co ztratit.

Otázkou bylo, zda McLareny neměly při bránění pozic více spolupracovat. Norris totiž očividně nestačil na Verstappena, a když se Piastri držel v jeho blízkosti, měl výraznou pomoc DRS při obraně. Jakmile o něj přišel, nestačil na Russella ani Hamiltona.

„Byli jsme zranitelní vůči Mercedesům na nových pneumatikách. Byl jsem první na ráně, proto jsem měl co dělat,“ povzdechl si Oscar, který svedl pěkný souboj s Russellem, na kterého však už následně nestačil. Podle jeho slov mohla parta z Wokingu přijít i o pódium. „Pokud by závod trval ještě o kolo či dvě déle, tak by podle mě dostali i Landa. Vypadalo to velmi těsně.“

Na druhé straně, McLaren získal cenný balík bodů a v Poháru konstruktérů se přiblížil k Ferrari, takže z Kanady může odejít se spoustou pozitiv.

„Tohle byl víkend, když se to v kvalifikaci či závodě lehce mohlo úplně pokazit. My odcházíme se solidním výsledkem a největším počtem bodů ze všech týmů,“ připomněl Australan zajímavý fakt. McLaren si totiž odváží 28 bodů (18+10), Mercedes jich získal stejně mnoho (15+1+12) a Red Bull „jen“ 25, jelikož měl tento víkend opět jen jednoho jezdce.

Oscar by však přivítal o něco lepší výsledek i to, aby věci šly poněkud jeho směrem. Jen si vzpomeňte na Miami, kde měl výborný první stint, aby po zbytečném kontaktu se Sainzem skončil mimo body. Aneb na další víkendy, když i vinou okolností ztratil získané pozice.

„Páté místo není úplně to, co jsme chtěli. Nyní se však jdeme připravit na tři víkendy v řadě a těším se, co nám mohou přinést,“ uzavřel rodák z Melbourne.

Související zprávy

Diskuze