logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Norrise by McLaren mohl i vyhrát: Těším se na to, co můžeme dokázat

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala9. 6. 2024

McLaren v Kanadě táhne nečekaně dlouhou negativní sérii. Věřili byste tomu, že na Okruhu Gillese Villeneuva bodoval naposledy v roce 2014? Tentokrát má obrovskou šanci s tím něco udělat a možná i vyhrát. Lando Norris je upřímně zvědavý, jak se mu bude dařit.

Kvalifikace na VC Kanady se zařadí mezi nejtěsnější v historii. O pole position nakonec nerozhodl dosažený čas, ale jen pořadí odjetých kol. A co víc, Landovi Norrisovi na třetí příčce chybělo jen 21 tisícin sekundy.

Max Verstappen a Lando Norris mohou lamentovat nad tím, že těch pár tisícin někde mohli najít. Pilot McLarenu však velkou frustraci necítí. „Ještě jsem mohl být i na Maxově místě, zajet dostatečně rychlé kolo a přesto nestát na pole position,“ uvědomuje si potenciálně ještě smutnější scénář. „Takže jsem šťastný za třetí místo. Bylo to velmi těsné.“

„No a být tak blízko po kole, o kterém jsem si ani nemyslel… Tedy, bylo dobré, ale ne úžasné,“ hodnotil poslední část kvalifikace ze svého pohledu. „A vím také, že George podle svých slov z toho nevyždímal maximum.“

Mercedes byl ve skutečnosti rychlejší ve druhé části kvalifikace než v úplném závěru, takže prostor ke zlepšení zde ještě byl. Na druhé straně však nemusí být celkem fér srovnávat časy posledních dvou segmentů, protože během přestávky jemně kropilo.

„Každé kolo bylo jiné. Pneumatiky se zahřály, pak vychladly, pak se začaly drolit, následně zase vyšlo slunce, aby opět začalo kropit. Být konzistentní a chytit dobrý rytmus bylo náročné,“ poznamenal vítěz letošního závodu v Miami.

McLaren se po povedené kvalifikaci může pokusit triumfovat zas. Na rozdíl od Monaka se v Montrealu bude dát předjíždět. Navíc Norris startuje třetí, zatímco v Miami začínal z pátého místa.

„Jasně, v neděli dva předjížděcí manévry! To bude hračka!“ sáhl po svém typickém humoru Lando Norris. „Ale ne, těším se, až uvidím, co můžeme dokázat. Auto je celou sezónu výborné, zejména na posledních třech nebo čtyřech závodech jsme se dobře rozjeli. Před námi jsou však dva velmi rychlí jezdci, za námi je plno rychlých pilotů, takže zítra se postaráme o dobrou show.“

Může McLaren vyhrát? „Na posledních velkých cenách jsme měli skvělou rychlost, takže řeknu, že ano. Jsme ve hře. Ale víte, George je celý víkend favorit, oni jsou velmi rychlí. Na papíře to vypadá tak, že jsou ve větší pohodě. V podstatě od prvního výjezdu na trať byli v čele pořadí, zatímco o nás to nutně neplatilo. V průběhu víkendu jsme postupně napředovali.“

„V poslední době jsme však vždy podávali dobré výkony. Pokud se nám to podaří v neděli zopakovat, tak se těším na to, co v závodě můžeme předvést,“ avizuje před rozhodujícím dnem víkendu.

Související zprávy

Diskuze