logo F1zpravy.czF1online.sk

Hotová katastrofa! Nedokázal jsem zapnout zadní gumy, stěžuje si Pérez

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2024

Zbabrané víkendy v Imole a Monaku, prodloužení smlouvy s Red Bullem a vypadnutí v Q1 v Kanadě. Poslední měsíc Sergia Péreze byl skutečně nabitý událostmi. Na trati je to katastrofa, ale za vyjednávacím stolem se Mexičanovi daří. Do Kanady dorazil plný sebevědomí po podpisu nového kontraktu, ale kvalifikaci v Montrealu opět naprosto zvoral.

Max Verstappen ovládl první část kvalifikace v Kanadě, Sergio Pérez skončil šestnáctý a vypadl. Po jedenáctém místě v Imole a šestnáctém v Monaku to je třetí nezdařená kvalifikace pro mexického závodníka, který po skončení té kanadské mlátil do svatozáře, nadával a z jeho hlasu se ozývala čirá bezmocnost.

Za všechno mluví Mexičanova bilance v Kanadě. Loni startoval dvanáctý a v roce 2022 třináctý. Bohužel vše zatím nasvědčuje tomu, že po obvyklém kvalitním začátku sezóny přichází další propad formy. Jak jinak lze vysvětlit takový výsledek?

„Tím nejvýznamnějším faktorem byla neschopnost zapnout zadní pneumatiky,“ řekl po skončení kvalifikace Pérez pro televizi Sky. „Zadní náprava mi dávala dost zabrat. Zaplatili jsme za to vysokou cenu, protože jsem v podstatě neměl žádnou přilnavost a strašně jsem se klouzal.“

Mexický závodník v průběhu tohoto rozhovoru několikrát zopakoval, že jeho kvalifikace se proměnila v „hotovou katastrofu“. Hodně se před kanadským víkendem říkalo, že okruh v Montrealu by Red Bullu nemusel sedět, protože jízda po obrubnících zde představuje důležitý faktor. Maxe Verstappena to však nelimitovalo a také Pérez přiznal, že jeho problém se nacházel jinde.

„Myslím si, že to souviselo spíše s pneumatikami než s obrubníky. Z nějakého důvodu jsme za těchto podmínek nedokázali zapnout zadní gumy. Nemohl jsem se na ně ani trochu spolehnout. Neměl jsem žádnou sebedůvěru a nedokázal jsem na to zatlačit. Byla to hotová katastrofa,“ přiznal smutný Pérez.

Toho tak čeká další stíhací jízda a další minimalizace škod. V Imole se mu to příliš nepodařilo a v Monaku skončil už v prvním kole. I když Kanada je v dosavadním průběhu plná překvapení, pro Red Bull začíná být v tomto období cenný každý bod.

„Je to hotová katastrofa,“ povzdechl si potřetí Pérez, který vyhlídku na nedělní závod zakončil už jen stručným: „Uvidíme, co přinese počasí a co dokážeme udělat po strategické stránce.“

Související zprávy

Diskuze