logo F1zpravy.czF1online.sk

Zástupce promotéra brání ceny v Miami. Z jídla za 280 dolarů se nají deset lidí

Fanúšikovia na VC Miami
© X/F1 Miami Grand Prix
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 5. 2024

I v letošním roce se prostřednictvím sociálních sítí rozlétly do celého světa ceníky v pohostinských zařízeních na okruhu v Miami. Fanoušci se při pohledu na ceny ironicky ptali, v jaké měně jsou uvedeny. Jeden z předních představitelů GP v Miami Tom Garfinkel však říká, že není cena jako cena.

Z pohledu na ta čísla nejednomu z nás spadla sáňka. Vedení však trvá na tom, že závod byly cenově dostupný pro všechny vrstvy obyvatelstva. Tvrdí přitom, že Velká cena Miami není exkluzivní akcí pro „horních deset tisíc“, ale i 150 dolarů za lístek na stání dokazuje, že závod byl přístupný všem příjmovým skupinám. Platí to i pro ceny jídla.

„Někdo zveřejnil tweet, podle kterého stojí humr 280 dolarů, ale chybělo tam vysvětlení a kontext. Ve skutečnosti šlo o humrovou rolku pro asi deset lidí, která stála 280 dolarů,“ prohlásil prezident a generální ředitel Hard Rock Stadium Tom Garfinkel pro Motorsport.com.

Jiný obrázek menu již obsahuje vysvětlení, že se jedná o ceny jídel pro čtyři lidi. Podle tohoto obrázku zaplatíte za humrovou roli pro čtyři 450 dolarů, což znamená, že jeden člověk zaplatil za oběd v Miami asi 112 dolarů. Pro kontext uvedeme, že podle různých zdrojů se průměrný roční plat v Miami pohybuje kolem 75 tisíc dolarů.

Na internetu se však objevila i jídla, která byla skutečně cenově dostupná i pro lidi s průměrným platem. Jeden z fanoušků například přidal kuře s rýží a fazolemi, za které prý zaplatil dvacet dolarů. Jiný zase řekl, že v Las Vegas bylo v ceně vstupenky také jídlo a nealkoholické nápoje.

Garfinkel kromě toho připomíná, že celovíkendový lístek na stání (tzv. general admission) stál 150 dolarů a i ten nabízel fanouškům skvělý zážitek. I když už nepřipomněl, že organizátoři je uvedli do prodeje až po tvrdé kritice za „nekřesťanské“ ceny vstupenek, podle jeho slov jste s ním mohli zavítat na místa se skvělým výhledem. Dostali jste se s ním i na horní patro fotbalového stadionu, odkud jste měli kromě tratě výhled také na paddock.

„Bylo zábavné sledovat, jak asi poprvé za poslední tři roky fanoušci s lístky na stání z poloviny zaplnili úroveň 300 na fotbalovém stadionu. Mohou jít na druhou stranu (Garfinkel ukazuje na první zatáčku, pozn. aut.), kde se nacházejí plošiny, na které se dostanete s lístkem na stání za 150 dolarů za den – můžete tam stát hned vedle trati,“ argumentuje Garfinkel.

„Tyto plošiny se nacházejí na více místech kolem okruhu. Můžete jít nahoru na stadion, můžete se projet, vidíte většinu tratě a bufety jsou otevřeny. Po celém areálu tedy najdete levnější možnosti, najdete zde dražší možnosti a také velmi drahé, protože zde uvidíte i newyorského šéfkuchaře Maria Carboneho, který vám připraví kolínka s vodkou a ty stojí spoustu peněz,“ přiznal Garfinkel.

„Snažíme se jen poskytnout možnosti v celém ekonomickém spektru. Někdy však fanoušci poukáží na jednu věc a řeknou: ‚To je opravdu drahé’, aniž by uvedli, že je to role pro deset lidí. Existují i levnější možnosti a i ty jsou pro nás důležité,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze