logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull je pořád vpředu, ale už nemá komfortní zónu jako loni, říká Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 5. 2024

Před startem ročníku 2024 jsme čelili pochmurné představě, že Red Bull bude opět aspirovat na stoprocentní úspěšnost. Loni týmu nevyšel jen víkend v Singapuru, ale letos po šesti velkých cenách známe tři různé vítěze. I šéf Ferrari Frédéric Vasseur avizuje, že v letošním roce je situace odlišná.

Po technické závadě v Austrálii, kde se Red Bull neukázal ani na pódiu, přišla porážka v Miami po přímém souboji na trati. Stáj z Milton Keynes opět postavila nejrychlejší monopost a opět vládne, ale už ne s takovou jistotou, jak jsme byli zvyklí. Alespoň k takovým závěrům došel šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

„Myslím si, že to bylo tak už od začátku sezóny. Záleželo na okruhu,“ odpověděl francouzský manažer na otázku, zda byla Velká cena Miami ochutnávkou toho, na co se můžeme těšit ve zbytku sezóny. „Popravdě, Red Bull je stále vpředu. Max by možná i vyhrál, kdyby na trať nevyjel safety car. Stál na pole position, což znamená, že stále mají drobnou výhodu.“

„Jisté však je, že oproti minulému roku se dokážeme dostat dopředu, když vše poskládáme dohromady. Znamená to, že je dostáváme trochu pod tlak a musí zvolit o něco agresivnější strategii. Už nemají komfortní zónu jako loni, kdy bez ohledu na okolnosti vedli v prvním nebo druhém kole,“ řekl Vasseur.

„Myslím si, že z pohledu managementu závodu je to zásadní změna. Je to pro nás velká příležitost, protože pokud uděláme další malý krok vpřed, budeme schopni s nimi bojovat každý víkend,“ dodal s nadějí Vasseur.

Ten se po závodě nezapřel a zavítal na oslavy McLarenu. I když je jedním z hlavních soupeřů Landa Norrise na trati, se širokým úsměvem ho v Miami polil šampaňským. Stal se tak dobrou metaforou nálady v celé fanouškovské obci, která bez ohledu na barvu dresu přála pilotovi McLarenu první vítězství.

„Chci Landovi a McLarenu pogratulovat,“ prohlásil Vasseur. „Myslím si, že Lando si to zaslouží za ty dvě nebo tři poslední sezóny. I když bojuji za Ferrari, jsem šťastný i za ně, protože si zaslouží úspěch.“

„Nebylo to poprvé v této sezóně, co měl McLaren skvělé tempo, například v Melbourne s námi soupeřili. Tento víkend podle mě hned tři týmy bojovaly v rozmezí dvou nebo tří desetin,“ řekl šéf Ferrari.

„Landovo tempo mě nepřekvapilo. Do Miami přivezli upgrade a už od pátku byli ve formě. Platilo to o několika závodech, například i v Číně měli dobré tempo. Takhle to bude vypadat až do konce sezóny. Myslím si, že se s McLarenem trochu dotáhneme na Red Bull,“ předpokládá Vasseur.

Související zprávy

Diskuze