logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella chválí Piastriho: Teoreticky byl rychlejší než Norris

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 5. 2024

Zpočátku to byl Oscar Piastri, který v nedělním závodě držel vlajku McLarenu. Australan jezdil v prvním stintu na druhém místě a ukazoval, že i s „polovičním balíkem“, jak ho nazval šéf stáje Zak Brown, má šanci vyzvat Ferrari. Potvrdil to i při svém závěrečném souboji s Carlosem Sainzem, který mu nakonec závod zničil. Drobnou náplastí mu může být alespoň velká pochvala od šéfa Andrey Stelly.

Oscar Piastri se po startu posunul až na druhé místo a poté vytrvale odrážel útoky pilotů Ferrari, kterým v Miami hlavně na rovinkách trochu chyběla „šťáva“. Australan dostal v Miami některé vylepšené díly, ale ne všechny. Podle slov šéfa McLarenu Zaka Browna byla jeho specifikace o „dvě desetiny na kolo“ pomalejší než ta Landa Norrise.

Oscar i s tímto autem sahal na pódium, i když jeho tempo očividně nestačilo Charlese Leclerca a Carlose Sainze. Druhý jmenovaný se ho při svém předjížděcím manévru jemně dotkl, poškodil mu přední křídlo a sesunul ho na chvost pole.

„Věděli jsme, jaký je rychlý na jedno kolo. Vzhledem k tomu, že neměl k dispozici celý balík, musím Oscarovi udělit kredit za to, že jeho ztráta na Landa byla v kvalifikaci menší než rozdíl mezi jejich balíky,“ prohlásil šéf McLarenu Andrea Stella, kterého cituje Motorsport-Total.com.

Jinými slovy, kdyby měl Piastri na autě všechny vylepšené díly, teoreticky by se kvalifikoval před Norrisem, na kterého v sobotu odpoledne ztratil jen 81 tisícin sekundy. „Na jedno kolo v náročných podmínkách tedy skutečně odvedl skvělý výkon,“ uvedl Stella s dodatkem, že Oscar byl „velmi silný“ i v nedělním závodě.

„Měl skvělé tempo v prvním stintu,“ řekl italský inženýr, jehož svěřenec po zastávce Maxe Verstappena dokonce čtyři kola vedl. Nehoda se Sainzem však znamenala, že kromě dobrého pocitu si Piastri z závodu neodnesl žádný „hmatatelný“ výsledek.

„To však nic nemění na faktu, že Oscar podal kvalitní výkon. Opět přitom dokázal, že je pravý týmový hráč. Pochopil důvod, proč jsme se takto rozhodli a okamžitě nás podpořil,“ vysvětlil Stella na margo skutečnosti, že všechna vylepšení dostal jako první Lando Norris.

Související zprávy

Diskuze