logo F1zpravy.czF1online.sk

Williams opět počítá škody. Sargeanta sestřelil Magnussen, Albon zničil podlahu

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 5. 2024

Sezóna 2024 je pro Williams zatím hotovou pohromou. Před sezónou byla stáj z Grove pasována mezi černé koně, ale v dosavadním průběhu zaujala jen nedostatkem náhradních dílů a spekulacemi o výměně Logana Sargeanta. Bohužel pro Williams, ani po Miami není bilance lichotivější.

Šéf stáje James Vowles si loni vyslechl slova velké chvály na svou adresu. Podobně jako jeho bývalý nadřízený v Mercedesu Toto Wolff si však v úvodu ročníku 2024 prochází krizí. Williamsu nepřineslo úvodních šest závodů nové sezóny ani jeden bod a momentálně okupuje v Poháru konstruktérů předposlední místo před neméně se trápícím Sauberem.

I v Miami tým spíše počítal ztráty. Desáté místo Logana Sargeanta ve sprintu vypadalo nadějně, i když se na něm podílely problémy favoritů, Alex Albon opět udatně bojoval, ale v neděli byli oba piloti od bodů pořádně daleko.

Logan Sargeant doplatil na další „blikanec“ Kevina Magnussena, který ho poslal do bariéry a rozšířil již beztak ohromný účet za opravy Williamsu v této sezóně. „Ani jsem ho neviděl na vnitřní straně, takže k tomu moc nemám co říct. Je to velmi frustrující konec mého domácího závodu, ale podle mě to byl pozitivní víkend. Upřímně mám pocit, že jsem z toho dostal téměř všechno. Možná bych se mohl o malinko zlepšit. Udělám za tím tlustou čáru a jdu dál,“ řekl Sargeant po závodě.

„Prvním velkým pozitivem byl sprint, druhým sobotní kvalifikace, kdy mi na postup do Q2 chyběly jen tři setiny vteřiny. Pokusím se najít ještě něco navíc. Věci začínají vypadat dobře,“ dodal domácí miláček při rozloučení s Miami.

V závodě tak mohl pokračovat jen jeden pilot Williamsu, ale ani Alexovi Albonovi se nedařilo o nic lépe. I on přitom rozšířil dlouhý účet škod týmu v dosavadním průběhu sezóny. Nakonec skončil až na osmnáctém, a tedy předposledním místě. „Trápili jsme se celý víkend, který nešel vůbec hladce. Dnešní závod určitě patřil k těm nejnáročnějším. Musíme se na to podívat a zjistit, proč to bylo tak těžké,“ řekl po závodě Albon.

„Ve skutečnosti jsme neměli až tak špatné tempo, jen jezdci za námi měli čerstvější pneumatiky. Působil jsem tedy jako zátka pro ostatní. Možná kdybychom byli o něco výše a měli bychom za sebou nějaké pomalejší auto jako nárazník, bylo by to v pořádku,“ dodal britsko-thajský závodník.

Williams měl v Miami konečně k dispozici náhradní šasi. Tým se tak zbavil hrozby, že podobně jako v Austrálii vypadne z boje Logan Sargeant. Nezbavil se však mastných účtů za opravy. Kromě monopostu amerického mladíka totiž tým musí vyrobit náhradní díly i pro ten Albonův, který sedm kol před koncem napodobil Maxe Verstappena a vyjel mimo trať v patnácté zatáčce.

„V 50. kole prošel Alex přes stejný kužel jako Verstappen a zničil si podlahu. Poškození bylo skutečně velké,“ přiznal šéf stáje James Vowles. „Neuvědomili jsme si to hned, ale v dalším kole nám to bylo docela jasné. Abyste získali určitou představu, tak od toho okamžiku ztrácel přibližně vteřinu na kolo.“

I když Albon v té době nebojoval o bodované umístění, tato chyba znamenala definitivní konec jeho nadějí. „Když v jedenácté zatáčce dupl na brzdu, auto nedisponovalo žádným přítlakem, přebrzdil, vyjel mimo trať a propadl se v pořadí,“ dodal Vowles.

Související zprávy

Diskuze