logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton požaduje od nového týmu větší rozmanitost: Všichni majitelé jsou běloši

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 10. 2023

Lewis Hamilton přišel na čtvrteční tiskové konferenci před Grand Prix Kataru s překvapivým prohlášením, když veřejně podpořil příchod jedenáctého týmu do Formule 1. Na okruhu Losail probíhala bouřlivá diskuse, protože FIA před víkendem definitivně schválila přihlášku Michaela Andrettiho a záležitost předala do rukou FOM. Lewis však o několik hodin později své prohlášení upravil a prohlásil, že podporuje příchod nového týmu kvůli zlepšení diverzity ve sportu.

Sedminásobný šampion šel nečekaně proti proudu. Zatímco jeho šéfové odmítají příchod jedenáctého týmu a jezdci se tomuto tématu spíše vyhýbají, Hamilton jasně vyjádřil podporu potenciálnímu novému účastníkovi. Ačkoliv to na první pohled tak nevypadalo, důvod podpory Andrettiho byl prý zcela jiný.

„Vždy jsem měl pocit, že nemáme na startovním roštu dostatek aut,“ řekl Hamilton ve čtvrtek. „Určitě se najdou lidé, kterým se nebude líbit, že jsem je podpořil, ale já je podporuji! Podle mě je to prostě skvělé.“

Poté mluvil o možnosti vytvoření nových pracovních míst a také potenciálně uvolnit místo pro ženskou jezdkyni, ačkoliv v současnosti žádná nesplňuje podmínky pro udělení superlicence. Každopádně, podle svého pozdějšího vyjádření směřoval Hamilton svá slova právě tímto směrem.

„Ne, nepodporuji Andrettiho,“ prohlásil sedminásobný šampion jednoznačně na sociálních sítích. „Jen jsem předložil myšlenku, že nový tým je příležitostí udělat náš sport rozmanitějším.“

Hamilton poté dostal na tiskové konferenci v Katare příležitost rozvinout tato slova do detailů. „V první řadě to nebylo tak, že bych podpořil Andrettiho,“ opakoval Lewis. „Myslím si však, že z jezdeckého hlediska by bylo vzrušující mít na startovním roštu více aut.“

„Kromě toho, v našem týmu máme přes dva tisíce lidí, což je obrovský počet pracovních míst. Musí se však dodržovat přísná pravidla. Podle mě musíme změnit kritéria a zajistit, že můžeme přispět ke změně. Nový tým musí být rozmanitější.“

„Možná je nutné vytvořit příležitost pro jezdkyni a rozmanitost musí přicházet shora. V současnosti jsou všichni majitelé bílí, takže vidíme skutečný nedostatek diverzity shora dolů. Jsou tu samí muži, což se musí změnit. To si myslím,“ prohlásil Hamilton.

Nakonec se Lewis rozhodl zařadit do řady k ostatním jezdcům, kteří se k myšlence jedenáctého týmu vyjádřili zcela neutrálně. Jezdci jsou prostě jezdci a nechtějí se vyjadřovat k těmto otázkám, raději jednoduše přehodí zodpovědnost na své šéfy a šéfy Formule 1.

„Opravdu stoprocentně věřím Stefanovi, kterého znám už velmi, velmi dlouho. Jeho práci nemůže nikdo dělat lépe. Vím, že udělá správné rozhodnutí směrem do budoucna. Je to závodník a je nadšený pro růst tohoto sportu, takže jsem rád, že to mohu svěřit do jeho schopných rukou,“ polichotil Lewis šéfovi Formule 1.

Související zprávy

Diskuze