logo F1zpravy.czF1online.sk

Na Liberty Media si kvůli Andretti Global posvítí americké ministerstvo spravedlnosti

Po štarte VC Maďarska 2024: Oscar Piastri, Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Očekávané se stává skutečností. Když se myšlenka přijetí jedenáctého týmu setkala s jednohlasným odmítnutím ze strany Liberty Media i deseti týmů, dalo se očekávat, že do celé věci se zapojí nesmírně komplikované zákony a nařízení o hospodářské soutěži.

Generální ředitel Liberty Media Greg Maffei na pravidelném čtvrtletním setkání s akcionáři potvrdil, že vlastník Formule 1 je oficiálně vyšetřován antimonopolním oddělením Department of Justice, tedy amerického ministerstva spravedlnosti, v souvislosti s odmítnutím vstupu Michaela Andrettiho do F1.

Andretti se ve své snaze o vstup s vlastním týmem spojil s General Motors, zřídil továrnu v Silverstonu a uskutečnil rozsáhlý nábor nových zaměstnanců, k nimž patří i bývalý technický guru celé Formule 1 Pat Symonds. Ačkoli FIA uznala, že Andretti Global splnil všechny podmínky pro vstup, samotná F1 má v celé věci poslední slovo a může zájemce odmítnout čistě na základě vlastního rozhodnutí. Má na takové veto právo? O tom se v blízké budoucnosti bude rozhodovat na nejvyšší úrovni.

Maffei slíbil, že Liberty Media bude spolupracovat s ministerstvem spravedlnosti a je přesvědčen, že F1 neporušila žádné americké zákony. „V případě Andretti probíhá vyšetřování Ministerstva spravedlnosti USA,“ řekl Maffei ve čtvrtek obchodním analytikům z Wall Street.

„Máme v úmyslu plně spolupracovat při vyšetřování a poskytneme veškeré informace. Jsme přesvědčeni, že naše rozhodnutí, rozhodnutí F1, bylo v souladu se všemi platnými antimonopolními předpisy v USA a poskytli jsme podrobné zdůvodnění,“ konstatoval generální ředitel.

Ten zdůraznil – a toto bude zřejmě při vyšetřování ministerstva nejdůležitější –, že F1 a Liberty Media nevylučují přijetí jedenáctého týmu, pokud bude splňovat všechny podmínky. „Určitě si nemyslíme, že jakékoli rozšíření je špatné. Pro expanzi máme přijatou metodologii, která vyžaduje schválení FIA a F1 a obě skupiny mají svá kritéria. Určitě jsme otevřeni žádostem nových účastníků a pokud splní všechny požadavky, jejich přihlášky potenciálně schválíme,“ vzkázal Maffei.

Související zprávy

Diskuze