logo F1zpravy.czF1online.sk

Jaký bude další osud Andretti Global? Z projektu se stahuje Michael Andretti

Michael Andretti
© Twitter/Ducati
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:19

Michael Andretti byl v posledních letech velmi hlasitou a aktivní figurou světa Formule 1. Bývalý závodník a později vlastník týmu se pokouší o vstup do nejvyšší motoristické třídy. Nashromáždil zdroje i lidi, ale nezískal podporu Liberty Media. Zdá se, že dnes se zcela stahuje ze svého týmu.

Andretti Global je společnost, která zastřešuje všechny projekty týmu Andretti ve světě motoristického sportu. Není jich málo, jelikož bývalý závodník působí se svým týmem v IndyCar, amerických vytrvalostních závodech IMSA, Formuli E, Extreme E a dalších soutěžích. Jeho největším snem byla Formule 1, ale tam má momentálně cestu zavřenou.

Společnost v pátek oznámila, že Michael Andretti se jako majitel stahuje ze společnosti a nahradí ho Dan Towriss, který se svou skupinou Group 1001 spoluzakládal závodní tým v roce 2002. „Michael se v rámci Andretti Global chtěl přesunout do více strategické role a nechtěl se tolik soustředit na provoz závodního týmu,“ stojí v oficiálním stanovisku stáje.

Michael Andretti by se podle dostupných informací měl přesunout do role poradce a ambasadora, což je ve světě sportu eufemismus pro úplný odchod. „Michael a Dan Towriss úzce spolupracovali při vytváření této nové struktury. Michael je rád, že se zformuje nový tým pod Danovým vedením a nadále bude působit jako strategický poradce a nejdůležitější ambasador. Více informací přineseme v nejbližších týdnech, kdy si Michael a Dan promluví s týmem,“ uvádí Andretti Global ve svém oficiálním stanovisku.

Je otázkou, zda mají tyto změny něco společného s projektem F1. Pravda je, že Towriss a Andretti jdou ve všem spolu. Společně se snažili koupit stávající tým, společně vzali na palubu General Motors a společně se snažili vstoupit do sportu s novým týmem, ale narazili na odpor Liberty Media.

Towriss je navíc zodpovědný za nejdůležitější finanční podporu závodního týmu. Loga jeho firem zdobí monoposty v IndyCar i dalších sériích.

Související zprávy

Diskuze