logo F1zpravy.czF1online.sk

I promotéři velkých cen chtějí více týmů, říká Mario Andretti

Fernando Alonso a Mario Andretti
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 17:21

Z pohledu fanoušků je odpověď na otázku jedenáctého či dvanáctého týmu naprosto jednoznačná. Lidé by chtěli vidět víc jezdců, víc aut, víc soubojů, víc příběhů a víc zápletek. Z obchodního hlediska to však, očividně, tak jednoznačné není.

Michael Andretti pokračuje ve svém boji o vstup do Formule 1, ačkoli mu všechny signály kolem říkají, že je to marná snaha. Andretti Global si získal podporu General Motors, fanoušků, FIA a dokonce prý i promotérů. Americký tým na první pohled vypadal jako další jackpot pro Liberty Media. Ta se však postavila na odpor a z pochopitelných důvodů i všech deset týmů.

Podle Maria Andrettiho, jehož syn pokračuje v boji za vstup do Formule 1, není odpor vlastníků v nejlepším zájmu sportu. „Opravdu si myslím, že nový tým jen posílí současnou strukturu,“ řekl mistr světa z roku 1978.

„Mluvil jsem s organizátory, například s předsedou představenstva Circuit of the Americas Bobbym Epsteinem, a každý organizátor by při pohledu na ambice Formule 1 přivítal nový tým. Podívejte se na kalendář. Zaměstnanci nemají žádný život a při takovém napětí vždy existuje šance, že jeden tým se zakolísá,“ říká Mario Andretti.

„Možná najednou nebudete mít deset týmů, ale chcete mít jistotu. Můžete vidět, že i FIA vítá tuto možnost, protože pravidla umožňují navýšení účastníků na dvanáct týmů, pokud by to mělo opodstatnění. Zdá se, že někteří by sem rádi přišli, a patříme k nim i my. Podle mě to do budoucna zajistí pevný startovní rošt,“ dodal Andretti starší.

Jeho synovi hraje do karet i poslední vývoj v Alpine. Automobilka Renault zavírá svůj tovární tým a znovu obnovila diskuse o tom, zda je zájem o Formuli 1 skutečně tak opodstatněný. Francouzská stáj prý není na prodej, ale i na tomto příkladu je vidět, že pro Renault má vlastní tým smysl spíše jako marketingové cvičení bez skutečných ambicí uspět.

„Jak jsem řekl, ne každý tým je absolutně zdravý,“ prohlásil Andretti. „Vždy zde budou otázky o stabilitě jednotlivých týmů. Povolit vstup jedenáctého nebo dvanáctého účastníka je také obchodní rozhodnutí a podle mě by to pomohlo zdraví Formule 1.“

Související zprávy

Diskuze