logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown tleská komisařům: Co je moc, to je moc

Max Verstappen pred Landom Norrisom
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 08:19

Mezinárodní automobilová federace v neděli jasně vyvrátila všechna obvinění, že by někomu nadržovala. Max Verstappen dostal hned dvě penalizace, které ho ve výsledku připravily o dvě příčky. Zak Brown je s verdiktem FIA velmi spokojen a těší se, že Norrisův hlavní soupeř dostal příležitost zamyslet se nad svým jezdeckým projevem.

Obhájce mistrovského titulu se nejprve provinil proti pravidlům ve čtvrté zatáčce a následně i v osmé, kdy měl podle FIA vrátit Landovi Norrisovi pozici. Tento moment zřejmě připravil jezdce McLarenu o vítězství, protože během toho se před něj dostal Charles Leclerc. V následujících kolech Verstappen Norrise značně zdržoval, což zapříčinilo, že se Norris v závěru nestihl dotáhnout na Carlose Sainze a zaútočit. McLaren tak nemůže být zcela spokojený, ale alespoň má pocit, že spravedlnost nezemřela.

Britská Sky Sports se zeptala Zaka Browna, zda považuje tresty pro Verstappena za adekvátní. „Pravděpodobně nebyly dostatečně přísné. Už to začíná být trochu trapné,“ zhodnotil Verstappenovu jízdu, který měl v neděli jeden jasný cíl: za každou cenu chtěl porazit Landa Norrise.

„Tleskám však komisařům FIA. Co je moc, to je moc. Pojďme v budoucnu závodit čistě,“ vyzývá soupeře generální ředitel McLarenu, který doufá, že to Maxe Verstappena přinutí zamyslet se. „Lando jezdil brilantně. Gratuluji Carlosovi, měl vynikající závod. Byla to vzrušující velká cena.“

McLaren po závodě v Austinu tlačil na FIA, aby podnikla další kroky. Nakonec se podařilo prosadit, že se ještě před koncem sezóny mohou změnit směrnice. Návrh nového znění má být předložen před závodem v Kataru, ale není jasné, zda jej GPDA stihne schválit ještě letos.

Brown se zatím nechystá věc posouvat dál. „Myslím, že komisaři to mají pod kontrolou, je to patrné podle trestů, o kterých rozhodovali. Nemyslím si, že bychom měli dělat něco víc. Nechme komisaře, ať si dělají svou práci. Tento víkend odvedli dobrou práci.“

Landu Norrisovi se podařilo snížit ztrátu na Maxe Verstappena „jen“ o deset bodů, což mu na titul nestačí. Potřeboval by zvítězit v Mexiku. Pro McLaren se proto stále jasnější prioritou stává pohár konstruktérů, ale Oscar Piastri přestal přinášet tolik bodů, kolik by Woking potřeboval.

„Je to mnohem těsnější, než bych si přál, ale pro Formuli 1 je to skvělé. Je skvělé, že Ferrari a McLaren útočí na titul,“ potěšil se Brown. „Nemůžete ještě odepsat ani Red Bull, nejsou tak daleko. Bude to vzrušující závěr sezóny.“

Související zprávy

Diskuze