logo F1zpravy.czF1online.sk

Max mě chce jen porazit a je schopen se pro to sám obětovat, prohlásil Norris

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:52

Jednal Max Verstappen na Velké ceně Mexika nečistě? Jeho souboj s Landem Norrisem ve čtvrté zatáčce by mohl vyvolat polemiku, ale chování pilota Red Bullu v sedmé zatáčce nebylo jen za hranicemi dovoleného, ale také za hranicemi zdravého rozumu.

Na první pohled se mohlo zdát, že Norris v sedmé zatáčce vracel pozici Verstappenovi. Z televizních záběrů to tak vypadalo. Pohled shora však ukázal, že Norris zvolil na zaprášených pneumatikách velmi opatrný průjezd šestou zatáčkou a trochu ztratil na výjezdu, což mu ale nemuselo vadit. Mezi šestou a sedmou zatáčkou se s těmito auty totiž nedá předjíždět.

To však Verstappenovi nevadilo. Nizozemský závodník se pustil do naprosto beznadějného útoku. Závodník s tolika zkušenostmi a úspěchy musel vědět, že to nezvládne. Bylo jeho jediným cílem zhatit Norrisův boj o vítězství, když sám ztratil jakoukoli šanci na úspěch?

„Nemyslím si, že k tomu musím něco říkat, podle mě to mluví samo za sebe. Udělal jsem všechno, co po mně požadovala pravidla a směrnice. Takhle to prostě nemělo být,“ začal Norris na tiskové konferenci po skončení závodu.

„V každém závodě očekávám tvrdou bitvu s Maxem. Je však jasné, že mu nezáleží na tom, jestli skončí první nebo druhý; jeho jediným úkolem je mě porazit. Je ochoten se pro to obětovat a přesně to dnes také udělal. Chci s ním tvrdě bojovat, ale zároveň férově, jak jsem od něj viděl už mnohokrát,“ vyjádřil Norris svou naději do budoucna.

„S Maxem to bude vždy těžké a nikdy vám to neusnadní, zvlášť ne mně v této fázi šampionátu. Dnes to z jeho strany nebylo férové a čisté závodění. Myslím, že dostal jen to, o co si koledoval,“ dodal Lando na adresu trestu.

Verstappen sice předjížděl mimo trať a dostal trest, ale celý první stint jel před Norrisem. Lando tak ztratil klíčové sekundy v boji o vítězství a v závěru už prostě nemohl dohnat Carlose Sainze.

Max si v Austinu vysloužil za své chování i pochvaly. Je nepochybné, že se bránil mistrovsky, přestože podle názoru jezdců se i tam dopustil vytlačování z trati a zůstal nepotrestán. Bránil se však velmi inteligentně a na hraně dovoleného. V Mexiku to ale posunul na úplně novou úroveň a i podle Norrise ještě přitvrdil. „Pravděpodobně ano,“ přikývl Lando.

„Mám pocit, že dnes jsem se jen vyhýbal kolizím, a takto nechci závodit. V šampionátu je ve velmi dobré pozici. Má velký náskok a nemá co ztratit. Lidé mohou říkat, že je to naopak, ale to není pravda. Já se soustředím na sebe a na svou práci – a dnes jsem odvedl dobrou práci,“ pokračoval britský závodník.

„Nemohu ho však kontrolovat. On ví, jak jezdit, a podle mě sám také ví, že dnes trochu překročil hranici,“ dodal Norris.

Související zprávy

Diskuze