logo F1zpravy.czF1online.sk

Máme šanci v první zatáčce, jinak na Ferrari nemáme, přiznává Norris

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerldnes 10:16

Mexická pole position patří vzhledem ke vzdálenosti do první zatáčky mezi nejméně výhodné v kalendáři. Landa Norrise proto může snad i těšit, že se kvalifikoval „až“ třetí, což mu může pomoci při přeměně startovní pozice na vítězství.

Co ho však určitě bude zlobit, je další malá prohra s Maxem Verstappenem. Holanďan ho porazil i navzdory pátku plnému mizérie a skutečnosti, že Brit relativně suverénně vyhrál Q1 i Q2.

V Q3 však navzdory dvěma sadám čerstvých měkkých pneumatik zajel jen o čtyři setiny rychlejší čas než ve druhé části. „V Q1 a Q2 jsem velmi rychle narazil na limit, vypadalo to dobře. Na konci jsem se při snaze vytěžit z auta více trápil. První kolo v Q3 vůbec nevyšlo, ve druhém jsem musel jet mnohem víc pod limitem,“ řekl Lando Norris.

Ve třetí části oproti začátku kvalifikace klesla teplota tratě o osm stupňů, navíc před jejím startem byla delší pauza po nehodě Júkiho Cunody. V dnešní extrémně vyrovnané F1 mohl i tento rozdíl McLarenu na konci uškodit a vyřadit Norrise ze hry o pole position.

Historicky však platí, že třetí příčka v Mexiku nabízí dobré možnosti i na samotném startu. „Bylo těžké dostat z auta všechno, to byla klíčová věc celé kvalifikace. I proto se těším ze třetího místa.“

Kvalifikace potvrdila spekulace, že Ferrari by mohlo být favoritem i pro tento víkend. Zvlášť když má aktuálně jako jediné z trojice uchazečů o Pohár konstruktérů dva konzistentní piloty. Landa však mrzelo něco jiného.

„Během celého víkendu rychlostně na Ferrari nemáme. Možná jsem měl šanci proti Maxovi, ten však odjel dobré kolo. Mé nebylo tak čisté, jaké bych chtěl. Ferrari je zkrátka velmi dobré, což platilo i pro předchozí víkend, jak v kvalifikaci, tak v závodě,“ říká čtyřiadvacetiletý rodák z Bristolu.

Silnější stránkou týmu papájových bývá závodní tempo a péče o pneumatiky, ve kterých se však Scuderia v poslední době významně zlepšila. Lando Norris si nedělá velké naděje, že by kromě startu mohl vyzvat Carlose Sainze.

„Nemáme nic, co by dokazovalo nebo naznačovalo, že bychom v závodě měli být rychlejší než Ferrari. První zatáčka bude nejlepší šancí. Musíme akceptovat, že asi na Carlose nestáhneme ty tři a půl desetiny ze soboty. Jsou zde však další, které chceme a zároveň potřebujeme porazit,“ uzavřel Lando Norris.

Související zprávy

Diskuze