logo F1zpravy.czF1online.sk

Frustrující kvalifikace, stejně jako každá jiná, lamentuje Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 10:14

Lewis Hamilton zažil v podstatě standardní sobotu. Na týmového kolegu opět ztrácel a monopost si zase dělal, co chtěl. Vylepšení nedokázala změnit nevyzpytatelné chování auta, které si z jezdců dělá legraci.

V minulých letech jsme byli zvyklí, že týmový kolega Lewise Hamiltona vždy vyzvídal, kde na něj vlastně ztrácí. V Mexiku však sedminásobný šampion dostával do vysílačky informace, že ztrácí on, a to klidně až ve třech různých zatáčkách.

To je na poměrně krátkém okruhu v Mexiku dost a vzhledem k Britově jezdecké kvalitě netypické. Hamiltona to však nepřekvapilo. „Celý čas ztrácím, proto jsem celý rok špatný v kvalifikacích. Je to normální věc, zvykl jsem si.“

„Byla to frustrující kvalifikace, stejně jako každá jiná v této sezóně,“ postěžoval si před novináři. Co se stalo tentokrát? Vzhledem k tomu, že výkonnostní výkyvy jsou u Mercedesu na denním pořádku, nešlo vlastně o nic zvláštního.

Hamilton popsal, jak vypadala jeho sobota: „Ve třetím tréninku jsem měl docela dobrý pocit, jako bychom byli na správné cestě, tak jsem se rozhodl neprovádět žádné změny. Jen jsme nasadili větší křídlo a řekl jsem, že ostatní nechme tak. Nevíme toho udělat víc s nastavením, abychom se posunuli dál. Výkonnost je taková, jaká je.“

Větší křídlo mu mělo pomoci v závodě s degradací zadních pneumatik, a i když s ním získal nastavení na více přítlaku i na přední nápravě, opět to nefungovalo. „V kvalifikaci jsem neměl žádnou přilnavost na zadní nápravě. Celé to bylo vzhůru nohama. S autem se dějí velmi zvláštní věci, ale jsem zvědavý na data, protože jsem jezdil s novějším autem, které by mělo být rychlejší. Já si však nemyslím, že bylo rychlejší,“ kritizoval i vylepšení Mercedesu, která si sotva zaslouží takové označení.

„Myslel jsem, že ve třetím tréninku jsme udělali dobrý krok vpřed, alespoň s vyvážením, ale přesto jsme na ostatní auta před námi ztráceli šest desetin. Nasadili jsme větší křídlo, abychom měli více přítlaku, a celé se to zpomalilo,“ hodnotí.

George Russell si vylepšil interní kvalifikační bilanci, kterou vede už v poměru 15:5. Tentokrát ho však netrápily stejné problémy jako druhou stranu garáže. „Jezdili jsme na třech kolech a světlá výška kolísala o patnáct milimetrů. Když se to začne dít, v podstatě se to dost pokazí,“ vysvětlil Hamilton s tím, že v Austinu se mu stalo totéž.

„V neděli nasbíráme spoustu dat. Nemyslím si, že bychom mohli bojovat s kluky vpředu, jsou příliš daleko. Uvidíme, jak to půjde. Tentokrát chci alespoň dokončit závod,“ stanovil si adekvátní cíl na neděli.

O zopakování loňské jízdy ze šestého na druhé místo ani nesní. „Není šance, že bychom s tímto autem zopakovali něco podobného i tento víkend. George se možná cítí lépe ve starším balíku, uvidíme. Do budoucna získáme dobré informace o tom, co je nejlepší.“

Související zprávy

Diskuze