logo F1zpravy.czF1online.sk

Může Verstappen vyhrát? Loni by to nebyl žádný problém, řekl se smíchem Max

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:21

Max Verstappen v Mexiku ukázal, že se dokáže kvalifikovat do první řady i bez nejrychlejšího auta a pořádné přípravy. Nizozemský závodník vynechal téměř celý pátek, jeho Red Bull nebyl v nejlepší formě, ale přesto v kvalifikaci výrazně míchal kartami. Druhé místo na startu je podle jeho slov daleko nad očekávání.

Pohled na srovnání Verstappena a jeho týmového kolegy působí v současnosti ještě děsivěji než kdykoli předtím. Red Bull se v Austinu představil sebevědomě a Helmut Marko volal: „Jsme zpátky!“ Naproti tomu v Mexiku to jeden a půl dne nevypadalo příliš optimisticky. Max to však opět vytáhl do první řady, což vyvolává syzifovskou otázku: je to auto, nebo jezdec?

„Záleží na okruhu,“ odpověděl Verstappen na otázku reportérky televize Sky, zda se monopost zlepšuje, nebo jsou za tím schopnosti pilota. „Víme, že nejsme nejkonkurenceschopnější v pomalých zatáčkách, přitom na této trati jsou téměř všechny zatáčky pomalé, takže očekáváte, že to bude obtížné.“

„Jasně, když v pátek neodjedete téměř nic, budete to mít ještě těžší. Ve třetím tréninku jsem doháněl zameškané, ale trať byla opět velmi špinavá. V kvalifikaci jsem se stále učil, ale naštěstí provedené změny nastavení pomohly, i když jsem vůbec nečekal, že odstartuji z první řady,“ dodal spokojeně Max.

Ten je až mučivě blízko ke svému čtvrtému titulu mistra světa a nutno říct, že si ho absolutně zaslouží. Jeho Red Bull RB20 momentálně rozhodně není nejrychlejší monopost ve startovním poli, ale Verstappen s ním se železnou pravidelností bojuje v okolí nejlepší trojky.

Na otázku, zda v současnosti jezdí ještě lépe než na vrcholu své dominance, odpověděl: „Kromě prvních pěti závodů zažívám náročnou sezónu. Pravděpodobně to vyžaduje ještě větší pozornost k detailům, když ze sebe chcete dostat to nejlepší, ale to se mi líbí.“

„Samozřejmě bych rád byl na pole position a dominoval v závodě, ale když to není možné, musíte maximalizovat každý výsledek – ještě obtížnější to je, když vynecháte celý pátek. S dneškem jsem proto velmi spokojen,“ řekl Verstappen.

Co nás čeká v nedělním závodě? Nájezd do první zatáčky bude dlouhý a klíčový. Vzhledem k nadmořské výšce se v Mexiku těžko předjíždí a Ferrari bylo v závodních simulacích velmi silné. Red Bull však nevyhrál od Barcelony a v Mexiku určitě touží po nejvyšším stupínku, přestože k tomu zřejmě nemá nejlepší nářadí.

„Loni bych řekl: ‚Jasně, žádný problém‘,“ řekl o vyhlídce na vítězství se smíchem Max. „V posledním období však v závodě nepatříme k nejrychlejším. Musíme na tom pracovat, ale tento víkend to nedokážu předvídat, protože na to potřebujete pátek. Myslím, že v prvním stintu se budeme učit za pochodu a směrem k tomu druhému se můžeme přizpůsobit.“

Související zprávy

Diskuze