logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez chce udělat velký obrat a získat pódium: Vím, že jsem měl hroznou sezónu

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 07:12

Sergia Péreze čeká nejkrásnější velká cena v roce, ale uprostřed sezóny, která je snad nejhorší v jeho kariéře. Domácí hrdina si uvědomuje, že v posledních měsících nepředváděl nic světoborného, ale jako už několikrát v letošním roce je plně odhodlán to konečně prolomit. Věří, že přítomnost fanoušků a rodiny mu pomůže.

Úvod sezóny Sergiu Pérezovi vyšel. Po závodě v Číně však jako by někdo Mexičana vyměnil a on se začal propadat pořadím. Zatímco po závodě v Šanghaji byl v šampionátu druhý, dnes v něm okupuje osmé místo a bodově má blíže k poslednímu Valtterimu Bottasovi než k vlastnímu týmovému kolegovi na čele. Od dubna čeká na pódium.

„Já vím, že jsem měl hroznou sezónu,“ připustil Sergio Pérez na domácí půdě. „Začala se opravdu dobře, ale byla i pořádně těžká. Kdybych získal nějaký výborný výsledek, určitě by to mělo obrovský vliv na moji sezónu z hlediska mých osobních pocitů, takže jdu do toho.“

„Navždy mi zůstane v srdci chvíle, kdy mě tady můj syn sledoval na pódiu. Doufám, že i on si na to bude navždy pamatovat. Na takových momentech mi opravdu hodně záleží. Doufám, že tento víkend to dokážu zopakovat,“ volá do bitvy odhodlaný rodák z 500 kilometrů vzdálené Guadalajary.

U Péreze jsme si už zvykli na to, že o víkendu mu nikdy všechno nevyjde. Jednou ho zradí pneumatiky, jindy podmínky na trati, nastavení auta, načasování výjezdů a provoz, nebo se zkrátka stane něco záhadného, co v týmu „musíme rozanalyzovat a pochopit“.

V Austinu to byla vylepšení. Max Verstappen dostal novou podlahu, zatímco Pérezovi tým připravil jen upravený kus starší specifikace, který měl na sobě několik nových prvků, ale na druhé straně byl těžší a ne zcela kompletní.

„Čísla a fakta zůstanou uvnitř týmu s inženýry, ale my víme, jaký to činilo rozdíl,“ poukázal na výkonnostní propast mezi auty 34letý Mexičan. „Nic na tom nemění fakt, že se do boje zapojilo Ferrari. Myslím si, že chceme vyhrát konstruktérský titul. Nezáleží nám na tom, zda obsadíme druhé nebo třetí místo. Chceme ho opravdu vyhrát. K tomu budeme potřebovat dvě auta s nejlepší možnou výkonností a nejlepším možným balíkem.“

Už v pátek uvidíme, jestli továrna stihla připravit podlahu i pro Sergia Péreze. V každém případě absence všech vychytávek mohla Péreze handicapovat v porovnání s Maxem Verstappenem, ale asi jen těžko bude někdo vyvracet tvrzení, že ve srovnání s juniorským týmem měl mnohem lepší monopost. Tady přichází na scénu Liam Lawson, který startoval z hloubky pole a přesto skončil Pérezovi takříkajíc za zády.

„Myslím si, že taková je Formule 1. Někdy výsledky nepřicházejí. Musíte sklonit hlavu, koncentrovat se na své věci, které můžete ovlivnit, a těmi ostatními si nezatěžovat mysl,“ zareagoval na další kolo spekulací o své budoucnosti. „Cítím, že jsme na jedné lodi spolu s týmem. V Monze jsme našli velký problém a od Monzy postupujeme správným směrem.“

Související zprávy

Diskuze