logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko osolil Pérezovi domácí víkend: Pokud v F1 nepodáváte výkony, kontrakt je vám k ničemu

Sergio Pérez a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 21:04

Liam Lawson startoval do závodu v Austinu z poslední řady a cílem projel jedenáct vteřin za Sergiem Pérezem. Pro mexického závodníka nešlo o nejlepší generálku před jeho domácím závodem, kde ho čekají nadšení fanoušci, obrovská podpora, ale jistě i nepříjemné otázky. O několik dalších se postaral poradce Red Bullu Helmut Marko.

Když se podíváme na průběh této sezóny a vyjádření rakouského veterána, je nám jasné, jaký měl názor na setrvání Daniela Ricciarda ve stáji RB a jakou prosazuje politiku vůči Sergiu Pérezovi. Mexického závodníka však neměli on ani Red Bull kým nahradit, protože se zřejmě s Christianem Hornerem výjimečně shodli, že Júkiho Cunodu budou společně ignorovat.

Představení Liama Lawsona na Velké ceně USA nás však vrací o pár měsíců zpět, když se před odchodem na dovolenou intenzivně spekulovalo o výměně Sergia Péreze. Red Bull okamžitě vyslal do světa zprávu, že k žádné rošádě nedojde. Spekulace na pár týdnů utichly, ale po premiéře novozélandského mladíka se opět naplno rozběhly.

Paradoxní je, že stejně jako v létě je přiživují hlavně vyjádření poradce Red Bullu Helmuta Marka. Ten v rozhovoru pro F1-Insider káral svého svěřence, který se před médii obhajoval platným kontraktem. „Lidé si někdy začnou tyto spekulace spojovat a zejména v Mexiku se jich chytají. Obzvlášť před blížící se VC Mexika jsem nechtěl, aby byli moji fanoušci uvedeni v omyl těmito nepravdivými informacemi,“ reagoval Sergio Pérez na spekulace před novináři v Austinu.

„Mám svůj kontrakt a naplním ho. Na ostatní nemyslím. Přemýšlím jen nad tím, jak vyřešíme problémy, které nás momentálně trápí s naším monopostem,“ dodal Mexičan.

To zní poměrně sebejistě, ale když byl s těmito slovy konfrontován Helmut Marko, miláčkovi všech mexických fanoušků trochu srazil hřebínek. „Pérez možná má smlouvu, ale ve Formuli 1 vládne meritokracie. Pokud nepodáváte patřičné výkony, kontrakt je vám k ničemu,“ prohlásil Rakušan pro F1-Insider, na který odkazuje PlanetF1.com.

„Na konci sezóny si sedneme a rozhodneme, kdo bude nejlepším týmovým kolegou pro Verstappena v roce 2025,“ řekl Marko, čímž jen potvrdil četné spekulace, že o jezdecké sestavě v týmech Red Bull a VCARB pro rok 2025 ještě není rozhodnuto.

Helmut se v Austinu vyjádřil také pro německou Sky, která ho konfrontovala s některými spekulacemi. Podle jedné z nich se v Mexiku chystá oznámení konce Pérezovy kariéry. Tuto fámu Marko vyvrátil, ale Checovi nic neslíbil. „Je to spekulace. On sám řekl, že to není pravda. Uvidíme, ale musí zlepšit své výkony,“ vzkázal poradce Red Bullu.

Související zprávy

Diskuze