logo F1zpravy.czF1online.sk

Týmová režie funguje jen v hospodě u piva, prohlásil Stella

Andrea Stella
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 21:00

McLaren v letošní sezóně už pravděpodobně nezíská jezdecký titul. Lando Norris nezvládl rozhodující souboje s Maxem Verstappenem, piloty Ferrari a Oscarem Piastrim. Můžeme se už jen dohadovat, do jaké míry k neúspěchu přispěla rozhodnutí jeho vlastního týmu, který se zdráhal a nevyslovil svému jezdci plnou podporu.

Šéf McLarenu Andrea Stella znovu vyjádřil svůj negativní postoj ke stanovení jasné týmové jedničky. Tento italský inženýr se letos dostal do centra jak pozitivní, tak i negativní pozornosti. Není pochyb, že sehrál klíčovou roli při proměně stáje ve vítězný tým, ale když se zaměříte na jeho slova, nelze se ubránit dojmu, že je až příliš analytický, příliš technický, příliš důsledný.

Jeho slovům chybí rozhodnost a důraz, obvykle jde o vyjádření, která působí zmateně nejen pro fanoušky, ale i pro jeho vlastní tým. „Manažování jezdců se musí vnímat v kontextu konkurenceschopnosti monopostu,“ prohlásil Stella ve svém typickém stylu pro Motorsport.com. „Vždy musíte vytyčit hranici, ale když bojujete o desáté nebo jedenácté místo, veškeré úsilí směřujete do výkonu. Když se ale dostanete do boje o nejvyšší pozice, situace se změní.“

„Vždy jsme se soustředili na maximální spolupráci. Důvodem je, že máte hlavní cíl – něco většího než šéf týmu, Lando nebo Oscar –, a tím je zájem McLarenu. O tomto aspektu se nevyjednává v žádné situaci,“ pokračoval Stella.

„Jsou to pro nás velmi důležité hodnoty, chceme se zachovat férově a korektně k oběma pilotům, což je ještě důležitější, když máte dva talentované jezdce a balík schopný bojovat o vítězství. Pracovali jsme tvrdě, abychom se dostali do této pozice, a stejně tvrdě jsme pracovali na rozvoji Oscara a Landa. Když manažujeme jezdce, vždy vycházíme z našich principů, o kterých se nevyjednává,“ zakončil šéf McLarenu svou vyčerpávající odpověď.

Otázkou však zůstává, zda se takto dá uspět. Viděli jsme, že tým to stálo nemálo bodů. I když si Piastri určitě zaslouží šanci, rozhodně se dobrovolně nevzdá svých práv. Pomohlo by to ale vůbec Norrisovi v boji o titul? Z dnešního pohledu se zdá, že ztráta 57 bodů je příliš velká na to, aby ji vykompenzovalo pár rozhodnutí z boxové zdi, která by navíc mohla mít trvalý vliv na vztahy v garáži.

„Nemáme jezdeckou jedničku a dvojku,“ prohlásil Stella. „Něco takového funguje v médiích nebo v hospodě u piva, ale není to vhodné při manažování týmu Formule 1, protože musíte myslet na budoucnost.“

„Nemohu vědět, jestli vyhrajeme tuto sezónu, ale vím, že chci vyhrát v letech 2025, 2026 a 2027. Kdybych svými manažerskými rozhodnutími narušil rovnováhu letos, ztratil bych solidní základ pro nadcházející sezóny. Takhle by to podle mě mělo fungovat v týmu Formule 1,“ dodal šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze