logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris nemusí změnit svůj přístup v soubojích s Verstappenem, míní Stella

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 02:40

Největší příběhy v dějinách Formule 1 napsaly souboje o titul. Častokrát se utkal etablovaný šampion v mocném týmu s mladou a dravou puškou. Souboj méně zkušeného jezdce v čele méně zkušeného týmu se zkušeným šampionem a úspěšným týmem se rýsoval i letos. Ukázalo se však, že boje na nejvyšší úrovni jsou pro Landa Norrise a McLaren přece jen příliš velké sousto.

Anglický mladík se nevzepřel očekáváním. I když stále nemůžeme zatracovat jeho šance na titul, v tuto chvíli je už nemá jen ve svých rukou. Norris bude potřebovat štěstí nebo skutečně vydatnou pomoc Ferrari a hlavně svého týmového kolegy Oscara Piastriho.

Závod v Austinu mohl (a měl) přinést důležitou vzpruhu pro mladšího z dvojice kandidátů na titul, ale Lando Norris hned dvakrát prohrál souboj s Maxem Verstappenem na trati – nejprve na startu, pak pět kol před koncem. Tato porážka vedla k dalšímu zpochybňování Landových schopností, psychické odolnosti a hlavně jeho přístupu k závodění s Maxem Verstappenem, který jej v neděli v podstatě vyškolil.

Jeho šéf Andrea Stella to ovšem nevidí příliš černě. „Řekl bych, že Lando potřebuje být agresivnější,“ přiznal italský inženýr. „Myslím si, že s každým takovým duelem na trati se něco naučíte, ale podle mě nepotřebuje změnit samotné základy svého přístupu k útočení nebo bránění na trati.“

„Možná můžeme prozkoumat několik technických detailů. V tomto případě bych však řekl, že v příštím kole Lando mohl uspět. V takovém případě podle mě nepotřebujete změnu, větší agresivitu a riskovat vypadnutí,“ řekl Stella.

Je sporné, do jaké míry to myslí Andrea upřímně a jak moc je toto stanovisko obranou jeho jezdce. Je jasné, že jako šéf se musí svého svěřence zastat, ale oba zažili letos dost porážek, aby toho měli plné zuby a udělali zásadní řez ve svém přístupu k závodění. Z Norrise na trati zkrátka nejde takový strach jako z Verstappena.

„V Maxově případě mluvíme o velmi schopném závodníkovi. Nemůžete snižovat jeho váhu. Je zkrátka vynikající,“ přiznal Stella. Ten zároveň, jak se z jeho pozice sluší a patří, vyjádřil nespokojenost nad počínáním komisařů FIA. I když jsme se v minulosti nejednou modlili, aby rozhodovali rychleji, podle šéfa McLarenu si v tomto případě mohli dát prostor pro hlubší úvahu.

„Komisaři by měli mít respekt ke své práci a když dojde k nějakému velmi náročnému případu, jako například v souboji Maxe a Landa, měli by si dopřát čas, prozkoumat to po závodě, vyslechnout jezdce a porozumět detailům,“ míní Stella.

„Myslím si, že situace z první zatáčky může být považována za incident v prvním kole, ale ten v 52. kole je velmi složitý. Nechci kritizovat lidi, jen kritizuji přístup. Práce komisaře je velmi náročná. Pokud si nejste jisti, dopřejte si čas, abyste přijali co nejlepší rozhodnutí,“ radí šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze