logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner garantoval Lawsonovi místo v týmu už před rokem

Liam Lawson
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 20:58

Liam Lawson loni zažil něco podobného, co letos čeká Franca Colapinta: I přes skvělé výkony, když zaskakoval za zraněného Daniela Ricciarda, se následně musel vrátit na pozici rezervního jezdce. Už tehdy ho však Christian Horner ubezpečoval, že v roce 2025 se v kokpitu představí.

O plánech Red Bullu mluvili Christian Horner s Helmutem Markem dost rozsáhle. Vypadá to tak, že už po Ricciardově návratu do F1 jím chtěli nahradit Sergia Péreze po boku Maxe Verstappena. Výkonnostně však nepřesvědčil, a tak musel jít z kola ven místo mexického jezdce.

Už loni totiž Liam Lawson dostal záruku, že se vrátí do monopostu. Red Bull tedy počítal s tím, že Ricciardo buď půjde do Red Bullu, nebo do zapomnění. „Představu o tom, že naskočím do auta, mi Christian zmiňoval už před rokem,“ prozradil v rozhovoru pro F1.com. „Když jsem vystoupil z auta, mimo jiné mi řekl: ‚Dávám ti své slovo, že někdy v příštím roce budeš závodit.‘ Celou dobu jsem tedy věděl, že tohle mají v úmyslu, a o tom se také mluvilo.“

Pro Novozélanďana to byla před rokem jakási cena útěchy, ale očividně si ji dokázal prosadit i do své smlouvy. V ní se totiž objevila klauzule, že v roce 2024 musí absolvovat minimálně pět velkých cen, v opačném případě může z projektu Red Bullu svobodně odejít. Helmut Marko na to nedal dopustit.

Nakonec o svém příchodu věděl snad dříve než Daniel Ricciardo. Vedení mu to prozradilo už v Baku. „Jak jistě víte, Formule 1 je jako horská dráha a věci se tu každý víkend mění. V jedné minutě to vypadá velmi dobře, pak zase ne. Všechno to závisí na tom, jaké výkony podávají kluci.“

„Pokud mám být upřímný, je to trochu na nic, protože jen posedáváte a přemýšlíte o tom, jaké máte šance, že budete jezdit. Všechno se to však odvíjí od kluků, kteří jsou v danou chvíli v kokpitu. Samozřejmě nechcete, aby něčí úpadek znamenal vaši příležitost, ale abych mohl jezdit, někdo musí odejít, to je jasné,“ vysvětloval Lawson.

Jak už potvrdila dvojice šéfů Red Bullu, Liama Lawsona v Austinu čeká penalizace za výměnu pohonné jednotky. První víkend se tak ještě nebude úplně počítat do analýz Christiana Hornera a Helmuta Marka, jejichž výsledkem by mělo být rozhodnutí, zda bude příští rok jezdit v Racing Bulls, nebo možná i v Red Bullu.

Koho by Marko chtěl v kokpitu hlavního týmu v roce 2025? „Ideálně někoho z našeho juniorského programu,“ odpověděl Rakušan.

Související zprávy

Diskuze