logo F1zpravy.czF1online.sk

Binotto vysvětlil, proč by jako šéf Ferrari Hamiltona nepodepsal

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2024

Mattia Binotto se po krátké přestávce vrací do kolotoče Formule 1. Povede projekt Audi, který bude soupeřit s jeho srdcovkou Ferrari, ale to neznamená, že by Scuderii nedržel palce. Její bývalý šéf prozradil, že se stále těší z vítězství Ferrari a souhlasí také s mnoha rozhodnutími současného vedení, ale v jezdecké otázce se prý neshodnou.

Obléknout se do červené kombinézy a závodit ve Ferrari je snem každého jezdce, ale splní se jen malé hrstce z nich. Do sebe musí zapadnout množství kousků skládačky, což se v případě Lewise Hamiltona podařilo. Jedním z těchto kousků byl ostatně i odchod Mattii Binotta, který by prý Hamiltona nepřijal.

Mattia Binotto nejen o Ferrari mluvil s italským deníkem Corriere dello Sport. Prozradil, že na své působení v Maranellu vzpomíná v dobrém, vždyť v něm zažil spoustu krásných chvil. „Bylo to 28 let, během kterých jsem toho hodně získal. Jsem šťastný, že jsem byl součástí této výjimečné historie, období fantastických vítězství, ke kterým jsem přispěl svým dílem.“

Rodák ze švýcarského Lausanne se k Ferrari připojil v roce 1994 jako inženýr motorového oddělení. Pracoval na něm i během zlatých Schumacherových let, později se z něj stal technický ředitel a nakonec šéf celého projektu.

„Když si zavzpomínám na své zkušenosti jako šéfa týmu, byla to krásná výzva. Byli jsme týmem, který se potřeboval odrazit po těžkých letech a znovu se rozjet. Museli jsme přestavět základy, aby mohla být vybudována pevná organizace a koncentrovali jsme se na mladé talenty,“ říká Binotto.

Jedním ze zmíněných mladých talentů byl i Charles Leclerc, který dostal rekordně dlouhou smlouvu. Později se Binotto rozloučil se Sebastianem Vettelem a do týmu přijal dalšího mladíka. Carlos Sainz se ve Ferrari rozhodně neztratil.

Na otázku, zda by angažoval Lewise Hamiltona, odpověděl jednoznačně. „Ne. Udělal však velmi dobře, že šel do Ferrari. Souhlasím s jeho rozhodnutím,“ podíval se na věc i z Hamiltonova pohledu.

Když však tento přestup hodnotí jako šéf týmu, musí projevit nesouhlas. „Protože Ferrari zaměřilo zrak na jiné jezdce. Pokud je tím hlavním talentem Leclerc, myslím si, že on měl být ten, koho měli svým způsobem dovést ke konečnému cíli.“

Hamiltonův příchod může zastínit Charlese Leclerca a roli, kterou sehrál po roce 2020. Ferrari bylo tehdy na dně, ale Monačan pomáhal inženýrům dotáhnout ho zpět k vítězstvím. Pokud nyní získá titul Lewis Hamilton, na to vše se prakticky zapomene, přitom Leclerc by si za svou práci určitě zasloužil odměnu.

Charles Leclerc před pár dny dostal otázku, jak vnímá Hamiltonův příchod. Ujistil, že v týmu nebude žádné napětí. „Nemyslím si, že by se objevila nějaká žárlivost. Fred není moje přítelkyně!“ zasmál se Monačan. „Máme se rádi, vážíme si jeden druhého, ale není zde žádná žárlivost.“

„Celý čas jsem si byl vědom jednání mezi Lewisem a Ferrari. Věděl jsem, že i toto je jedna možnost. Všechno proběhlo transparentně a já jsem byl první, kdo řekl, že mít takového kolegu by mě motivovalo. Když ve vašem autě jezdí sedminásobný mistr světa, je to ohromně zajímavá výzva. S Lewisem máme i dobrý vztah. Jsem si jistý, že to bude platit i do budoucna,“ pokračoval vítěz letošních závodů v Monaku a Monze.

„Na druhé straně chci říci, že s Carlosem jsme měli skvělé partnerství. Dobře jsme pracovali a měli jsme vynikající vztah,“ ujistil Leclerc. „O pár měsíců obrátíme list. Musím přiznat, že se těším na tuto novou výzvu s Lewisem. Každý týmový kolega má své silné a slabé stránky, vždy se umíte poučit. Já to vnímám jako dobrou příležitost.“

Související zprávy

Diskuze