logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko chce po boku Verstappena „někoho z juniorského programu“ Red Bullu

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:28

Často říkáme, že Sauber má před startem sezóny 2025 poslední volnou sedačku. Není to ovšem zcela pravda. Red Bull totiž opět zamlžuje. Společnost potvrdila Liama Lawsona v sedačce jen „do konce sezóny 2024“ a Christian Horner otevřeně neslíbil Sergiu Pérezovi sedačku pro rok 2025. Helmut Marko má jasno v tom, jakého jezdce by chtěl v hlavním týmu.

Daniel Ricciardo je pryč a s ním i spekulace o jeho výměně za Sergia Péreze. Odchod mexického závodníka však stále není mimo diskusi. Christian Horner totiž svému druhému pilotovi nic neslíbil a o Markovi je známo, že by Checa nejraději sám vytáhl z kokpitu.

Jaké jsou možnosti? Inu, po odchodu Ricciarda je podle poradce Red Bullu další plán jasný. „Nevím, v kolika loňských závodech byl Lawson rychlejší než Júki, ale přesně proto jsme se rozhodli, že nyní nastal správný čas, abychom je oba porovnali. Kdo bude rychlejší?“ ptá se Marko v rozhovoru pro ORF, na který odkazuje portál PlanetF1.com.

Lawson a Cunoda jsou tedy finalisty v „soutěži krásy“ Red Bullu. Bude odměnou tomu lepšímu z nich sedačka v Red Bullu, nebo se tento souboj plynule přenese do sezóny 2025? Koho by Marko chtěl v kokpitu hlavního týmu? „Ideálně někoho z našeho juniorského programu,“ odpověděl Rakušan.

Inu, to znamená, že ne Péreze. Cunoda a Lawson jsou automatické možnosti. Kromě toho by Red Bull rád vytvořil místo i pro dalšího ze svých juniorů. V řadě už stojí Isack Hadjar, který ve Formuli 2 zažívá vynikající sezónu.

„Mladíci jsou opět v kurzu,“ prohlásil Marko. „Mercedes s Antonellim, Haas s Bearmanem a Williams s Colapintem teď dělají přesně to, co jsme měli ve zvyku my. Williams hodil Franca do hluboké vody a on doručil tři skvělé závody.“

Zdá se, že Red Bull by ještě mohl sáhnout do jezdecké sestavy pro rok 2025. Možná se toho dočkáme, a možná ne, ale média jistě budou mít ve zbytku sezóny o čem spekulovat. Následující srovnání Cunody s Lawsonem určitě mnohému napoví. Sám Marko řekl, že má „pocit“, že zná jezdeckou sestavu obou týmů pro rok 2025, ale následně rychle dodal: „Počkejme si a uvidíme.“

„Je třeba přiznat, že Júki se velmi zlepšil. Své emoce má více pod kontrolou. Občas byl ve vysílačce velmi vulgární a tyto tirády jej také zpomalovaly. To mi na tom nejvíc vadilo. Už se to změnilo a dnes je rychlý a konzistentní na všech okruzích,“ řekl Marko.

Související zprávy

Diskuze