logo F1zpravy.czF1online.sk

Clear o Leclercovi: Nejlepší kvalifikant, jakého jsme viděli

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:23

Lando Norris v této sezóně ukazuje, že v boji o titul vám nestačí „jen“ čistá rychlost a talent. Když bojujete o nejvyšší mety, musíte si počínat bezchybně, nekompromisně a konzistentně. Co předvede tváří v tvář podobné výzvě Charles Leclerc? V roce 2022 byl v podobné pozici a ani on se nevyhnul chybám. Podle výkonnostního inženýra Ferrari Jocka Cleara však má monacký závodník všechny atributy budoucího mistra světa.

Angličan ve svém životě potkal mnoho mistrů světa. S Leclercem pracuje v podstatě již od roku 2018. Monacký závodník intenzivně využíval Clearovy služby a ten jej za ta léta opakovaně chválil, zejména jeho kvalifikační výkony. Prý kdyby váš život závisel na jednom kole v kvalifikaci, měli byste si za exekutora vybrat právě Charlese Leclerca.

„Rozhodně má všechny atributy mistra světa,“ prohlásil Clear v podcastu F1 Nation. „Říkám to už od roku 2018, kdy jsme s ním pracovali v akademii Ferrari. Ve všech fázích jsme viděli ty správné věci.“

„Má kvalifikační rychlost, můj Bože, a jakou! Upřímně si myslím, že je nejlepší kvalifikant, jakého jsme viděli. Je těžké se vracet zpět a srovnávat ho s jezdci jako Michael Schumacher nebo Mika Häkkinen, ale určitě je nejlepší v kvalifikacích,“ prohlásil Clear.

„Jeho management závodů, když se podíváte například na Monzu, je skutečně výjimečný. Když je všechno na svém místě, dokáže přinést výsledky. Často jsem se potýkal s tím – nebudu říkat žádná jména, ale když vyslovím tato slova, budete přesně vědět, o koho jde –, že jsem slyšel: ‚Platíme mu hodně peněz, on jen potřebuje řídit královské auto.‘ Když si něco takového myslíte, tak vám něco uniká, protože toho musíte udělat strašně hodně, aby všechno dokonale fungovalo,“ prohlásil Clear.

Nevíme, komu ta slova měla patřit. Rozhodně nám v této souvislosti napadlo jméno jistého bývalého šéfa Ferrari, který při jedné příležitosti zvedl na Leclerca ukazováček, ale nevíme to se stoprocentní jistotou. V každém případě zřejmě nepatřila současnému šéfovi Ferrari, kterému Leclerc letos vybojoval dvě nejdůležitější vítězství – v Monaku a Monze.

„Kdybyste s ním mluvili, podle mě by vám řekl, že je velmi rád za vítězství v těchto dvou závodech. Jsou to dvě ikonické okruhy a on vyhrál na obou v jednom roce. Když však začne kvalifikace v Austinu, nic pro něj nebudou znamenat a bude stejně toužit i po vítězství v Americe,“ prohlásil Clear.

„Přesně to je skvělé na sportu na všech úrovních. Když vyjdete na hřiště, chcete jen porazit toho na druhé straně,“ dodal inženýr Ferrari.

Související zprávy

Diskuze