logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainzovo vítězství v Singapuru Leclerca zasáhlo, říká Jock Clear

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 11:28

Charles Leclerc zažívá jednu ze svých nejlepších sezón. Monačan má dlouhodobě pověst jezdce, který je bleskurychlý v kvalifikacích, ale v závodech to nedokáže poskládat dohromady. To je podle výkonnostního inženýra Ferrari Jocka Cleara nespravedlivé hodnocení, ale jedním dechem dodává, že Charles udělal v závodním tempu viditelný pokrok.

Nesmírně zkušený anglický inženýr patří k lidem, kteří Leclerca velmi dobře znají. Mnohokrát svého svěřence vyzdvihoval jako budoucího mistra světa a Charles nejednou všem dokázal, že disponuje nesmírnou přirozenou rychlostí. Pokud však chcete dokráčet na samotný vrchol, potřebujete něco navíc, zejména v den, kdy se bojuje o 25 bodů.

„Dobře odpověděl na skutečnost, že má po svém boku velmi silného týmového kolegu,“ prohlásil Clear v podcastu F1 Nation. „Dlouho jsme mluvili o Carlosových kvalitách a o faktu, že nemá takovou rychlostní převahu, jakou Charles ukazuje v kvalifikacích.“

„Když se podíváte na loňský závod v Singapuru, ten den Charlese zasáhl. Před tím víkendem byl právě on favoritem na vítězství, na té trati má obvykle velkou sebedůvěru a když mu Carlos vyfoukl to vítězství, opravdu ho to bolelo,“ dodal bývalý závodní inženýr Nica Rosberga či Jacqua Villeneuva.

Loňský víkend na okruhu Marina Bay skutečně patřil Carlosi Sainzovi. Ten získal pole position a po velmi inteligentní a poziční jízdě i vítězství. Podle Cleara dostal Leclerc ten den jasnou zprávu. „Něco takového ho přimělo se soustředit na to, aby v neděli dokončil svou práci. To neznamená, že před tím na to nikdy nepomyslel, ale mírně změnil své soustředění. Myslím si, že v tuto chvíli sledujete lepší projev Charlese Leclerca a nás všech jako závodního týmu,“ řekl Clear.

Leclerc se však stále úplně nezbavil nálepky perfektního kvalifikanta, který po startu z pole position dojede do cíle na druhém místě. Důvodem však není jen Monačanova výjimečnost v sobotu, ale také charakteristiky jeho předchozích monopostů.

„Víme, čeho je schopen. Sledujeme to už několik let,“ prohlásil Clear. „Za tu dobu si rozhodně upevnil svou reputaci v kvalifikacích. Před dvěma nebo třemi lety mi lidé říkali, že v závodě není ani zdaleka tak dobrý jako v kvalifikacích. Inu, to podle mě není vůbec fér, protože v kvalifikacích je opravdu strašně dobrý.“

„V letošním roce jste viděli zlepšení monopostu i zlepšení pilota. Asi je pravda, že jsme poněkud přesunuli naše soustředění na vytvoření lepšího závodního auta. Manažování pneumatik je samozřejmě ožehavé téma. Už i před tím jsme však viděli od Charlese několik velmi dobrých závodů. Vzpomínám si například na Rakousko v roce 2022, kdy vyhrál po velmi dobré jízdě,“ připomíná Clear.

„Není to tak, že by Charles historicky nebyl dobrý při práci s pneumatikami, spíše jsme se na ně společně tak dobře nekoncentrovali. Myslím si, že tato sezóna je výsledkem našeho soustředění na zlepšení auta v závodech a Charlesových zkušeností z předchozích let, kdy zlepšoval své schopnosti při práci s pneumatikami a také při manažování závodů,“ vysvětlil anglický inženýr.

Související zprávy

Diskuze