logo F1zpravy.czF1online.sk

Maxovy hrozby odchodem by se měly brát vážně, varuje Marko

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:31

Vzpomínáte si, jak o konci kariéry mluvil v době největších úspěchů Lewis Hamilton? Jevilo se to jen jako vyjednávací taktika a následující roky, kdy sedminásobný šampion potvrdil pokračování své kariéry i po čtyřicítce, jen ukázaly, že je odhodlán a ochoten pokračovat co nejdéle. Nyní o předčasném odchodu do důchodu mluví Max Verstappen a podle Helmuta Marka je třeba brát jeho slova smrtelně vážně.

Je to zajímavé, jak se někdy obrátí karta ve fanouškovské obci. Když o svém konci mluvil Lewis Hamilton, v táborech nepřejících – a mnozí z nich fandí Maxi Verstappenovi – to vyvolalo posměch. Nyní se zopakovala téměř identická situace, ale v tomto případě je to nizozemský závodník, kdo mluví o odchodu.

Učinil tak během víkendu v Singapuru, kdy si ho předvolala, a následně i potrestala, FIA za vulgarismy na tiskové konferenci. Šlo o naprosto zbytečný incident, ale ten může mít podle Maxe neblahé následky. „Dospěl jsem do té fáze mé kariéry, kdy se mi to už nechce celou dobu řešit. Je to velmi únavné,“ prohlásil Verstappen před novináři v Singapuru.

„Je skvělé sbírat úspěchy a vyhrávat závody, ale když jste toho všeho dosáhli, když jste už povyhrávali šampionáty a velké ceny, tak si to chcete i užít. Všichni tlačíme až na limit, dokonce i ti vzadu na roštu. Je však jisté, že řešit takové hlouposti nevnímám jako správný směr, kterým by tento sport měl pokračovat,“ vzkázal trojnásobný šampion.

Je to vyjednávací taktika? Podle poradce Red Bullu Helmuta Marka ne. Nizozemský závodník posbíral ve Formuli 1 velké úspěchy, ale potřebuje se jí také bavit, jinak začne zpochybňovat svoji další budoucnost. Po tolika vítězstvích a titulech může být jeho motivace ohrožena, zvláště když bude každý víkend vypovídat před komisaři a vysvětlovat podobné „incidenty“.

„Maxe musíte brát vážně,“ prohlásil Marko. „Dosáhl toho strašně moc, ale zároveň je pro něj důležité, aby si tento sport užíval. Pokud se bude zábava stále více vytrácet, Max má takovou povahu, že jednoduše řekne: ‚Dobře, tak končím.‘“

„Myslí to vážně, ale doufám, že současná situace ho opravdu nepřinutí k tomu, aby brzy ukončil kariéru,“ dodal s nadějí Marko.

Ani on, podobně jako mnozí další, nechápe, jak vůbec mohlo dojít k takové situaci. Helmut mluví o dvojím metru, protože takový Günther Steiner si na vulgarismech v podstatě vybudoval obchodní značku. Na jedné straně se tedy takový přístup adoruje, ale na druhé létají tresty.

„Není to pochopitelné a sledujeme zde dvojí metr,“ řekl Marko. „Kromě toho, Max nikoho neurážel, neřekl to jiné osobě, ale autu. Dobře, pokud je to na oficiální tiskové konferenci, tak příště zvolíte odlišný přístup, ale určitě to bylo ze strany FIA přehnané.“

Související zprávy

Diskuze