logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull nebyla moje jediná možnost, vzkázal Lawson

Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 14:48

Po měsících čekání se Liam Lawson dočkal „plného úvazku“ ve Formuli 1. Tento muž, jehož kariéru odstartovala zlomenina Daniela Ricciarda, může v následujících měsících potvrdit, že je hoden dlouholeté kariéry ve Formuli 1. Po jeho loňském představení v AlphaTauri byl o služby novozélandského mladíka velký zájem a Red Bull si musel dát dobrý pozor, aby o něj nepřišel.

Liam Lawson má za sebou velmi pozoruhodnou cestu. Možná v juniorských sériích nevyhrál vše, co se dalo, ale například jeho představení v DTM v roce 2021 zanechalo hlubokou stopu. Novozélanďan tehdy neměl ani dvacet let a titul v této nesmírně náročné sérii měl na dosah ruky.

Ztratil ho v posledním závodě sezóny, když na něj v první zatáčce naprosto nesmyslně zaútočil Kelvin van der Linde a vyřadil ho ze závodu. Posádky Mercedesu se následně rozestoupily a hned několik pilotů pustilo do vedení Maximiliana Götze, který získal 25 bodů, a i když měl před závodem jen hypotetickou šanci, nakonec si odnesl titul.

Lawson definitivně prorazil loni po zranění Daniela Ricciarda. Uvedl se tak dobře, že si v podstatě mohl diktovat podmínky spolupráce a náležitě toho využil. „Rozhodně to pro mě nebyl snadný rok. Loni jsem odjel pár závodů, ale v této sezóně jsem se ocitl na lavičce náhradníků,“ řekl Lawson v rozhovoru pro portál RacingNews365.com.

„Na druhé straně, nebýt těch loňských závodů, nemohl bych se ucházet o sedačku. Jako rezervní jezdec jsem se však naučil, že Formule 1 je odlišná od jiných kategorií. Nemůžete ji srovnávat s ničím jiným. Pomohlo mi, že jsem patřil k týmu, každý víkend jsem se pohyboval po paddocku a hodně jsem se naučil, zejména o komunikaci,“ konstatoval Lawson.

Jaký by však byl jeho osud, kdyby mu to nevyšlo? Samozřejmě, nějaké „kdyby“ ve světě sportu neexistuje a zvláště situace v Red Bullu – s nedostatečnými výkony Sergia Péreze a Daniela Ricciarda – šla Liamovi doslova naproti. Podle jeho slov se však nemusel obávat o budoucnost.

„Pokud mám být upřímný, myslel jsem jen na Red Bull,“ řekl novozélandský mladík. „Samozřejmě, kdyby mi řekli, že se mnou nechtějí pokračovat, zvolil bych si jinou z možností. Já jsem však myslel jen na Red Bull a jsem rád, že se mi naskytla tato příležitost.“

„V Red Bullu jsem už šest let a vždy jsem si představoval, že budu závodit s touto rodinou. I proto jsem velmi vděčný Helmutovi Markovi, který si mě jako šestnáctiletého vybral na Novém Zélandu v Toyota Racing Series,“ prohlásil Lawson.

„Pak už bylo na mně, abych si vydláždil cestu do Formule 1. Už tehdy mi řekl, že cílem je F1. Bez něj by se to nepodařilo. Kromě toho jsem velmi vděčný Christianu Hornerovi. Ten chlap dodrží své slovo,“ dodal.

Související zprávy

Diskuze