logo F1zpravy.czF1online.sk

Haas vykázal zisk přes 168 milionů korun. Majitel prý chystá investice

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 15:33

Americký tým Haas je stále nejmenší a nejchudší na startovním roštu. Pohled na Nica Hülkenberga v soubojích s Fernandem Alonsem je při porovnání rozpočtů a zdrojů obou týmů jako bitva Davida s Goliášem. Haas směřuje k historickému šestému místu v Poháru konstruktérů a dokazuje svůj ohromný potenciál. Bez dalších investic však může jen stěží pomýšlet na lepší výsledek.

Po loňském výsledku a výměně šéfa se Haas zařadil mezi největší outsidery nové sezóny. Ajao Komacu se však se svou partou dokonale vzepřel všem papírovým předpokladům a momentálně útočí na celkové šesté místo v Poháru konstruktérů. Jistě, maximem tohoto týmu je celkové páté místo z roku 2018, ale v té době byla situace diametrálně odlišná.

Haas je nejchudší tým s nejmenším počtem zaměstnanců a nemůže se rovnat Aston Martinu. Přesto v posledních týdnech výrazně dotahuje RB a soupeří s Fernandem Alonsem na trati, což je velký úspěch pro tento maličký tým.

Zdá se, že Haas je na tom dobře i finančně. Podle medializovaných informací operoval tým v roce 2023 s rozpočtem 142,8 milionu dolarů (3,2 miliardy korun) a vykázal profit 7,5 milionu dolarů (168 milionů korun). To svědčí o dobré ekonomické kondici stáje, ačkoli je na první pohled zřejmé, že Haas nevyužívá všech výjimek z rozpočtového stropu. Ten je nastaven na 135 milionů dolarů, ale do této částky se nezapočítávají mnohé položky – včetně platů jezdců a hlavně kapitálových investic –, takže je jasné, že prostor pro zvýšení je dost velký.

„S naším současným ekonomickým modelem si nemyslím, že si můžeme počínat mnohem lépe,“ řekl novinářům šéf stáje Ajao Komacu. „Dobrá zpráva však je, že Gene vždy říkal, že bude investovat, jen musíme maximalizovat naše výsledky s tím, co máme. Přesně to se nám podařilo.“

Uvidíme, jestli majitel dodrží své slovo. Samozřejmě, americký tým nadále doprovázejí spekulace o prodeji a Gene Haas oslaví v listopadu 72. narozeniny. „Gene ve skutečnosti začal investovat už po třetím závodě v Austrálii. Souhlasil a schválil určité položky,“ řekl Komacu.

„Potřebujeme investovat a potřebujeme zlepšit náš tým. Když chceme podávat lepší výkony, musíme navýšit rozpočet. Potřebujeme maximalizovat naše výsledky s tím, co máme, a potom přesvědčit Genea, aby více investoval. Přesně to se také podařilo. S touto investicí postupně zvýšíme naše možnosti. Pokud to neuděláme, v žádném případě nemůžeme bojovat o sedmé místo někdy v budoucnosti,“ vzkázal japonský inženýr.

Související zprávy

Diskuze