logo F1zpravy.czF1online.sk

McLaren má nového sportovního ředitele! Opět lovil v Red Bullu

Will Courtenay
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 17:43

Red Bull nadále čelí obrovskému personálnímu tlaku ze strany konkurence. Po odchodu Jonathana Wheatleyho z pozice sportovního ředitele zareagovala stáj změnou řídicí struktury závodního týmu. Nyní musí Christian Horner a spol. reagovat znovu, protože ztratili také šéfa svého strategického oddělení Willa Courtenaye.

Jde o další ztrátu dlouholetého zaměstnance. Courtenay přišel do Milton Keynes jako systémový inženýr už v roce 2003, kdy tým působil pod značkou Jaguar. V roce 2005 se po přechodu pod hlavičku Red Bullu přesunul na strategické oddělení týmu. To z něj činí jednoho z nejstarších a nejzkušenějších pracovníků stáje.

Po dvou desetiletích v barvách Red Bullu se Courtenay rozhodl pro odchod. Získal ho McLaren, který mu nabídl roli sportovního ředitele – tuto funkci dosud zastával v Red Bullu Jonathan Wheatley.

Courtenay se bude z této funkce zodpovídat Randeepu Singhovi, bývalému hlavnímu stratégovi týmu a od ledna závodnímu řediteli stáje z Wokingu, s jasným úkolem: posílit závodní operace McLarenu. V posledních měsících jsme si nemohli nevšimnout některých nesprávných strategických rozhodnutí na boxové zdi lídra šampionátu. Inu, Zak Brown zareagoval a přivedl z Red Bullu velkou posilu.

„S radostí vítáme Willa v McLarenu,“ řekl Andrea Stella. „Jeho zkušenosti, profesionalita a vášeň pro motoristický sport z něj dělají ideálního kandidáta na vedení našich sportovních aktivit. Momentálně vstupujeme do klíčové fáze naší cesty a jsme přesvědčeni, že bude skvělou posilou pro naše silné vedení v době, kdy bojujeme o vítězství a tituly.“

Zatím není jisté, kdy nastoupí Courtenay do práce v novém týmu. Podle portálu Motorsport.com má s Red Bullem platnou smlouvu do poloviny roku 2026. Mluvčí stáje z Milton Keynes tvrdí, že bude pokračovat v práci až do vypršení kontraktu.

„Will dostal nabídku na post sportovního ředitele,“ cituje mluvčí Red Bullu Motorsport.com. „Po dlouhých a úspěšných letech – pro tým pracuje od dob Jaguaru – je nám líto, že odchází. Přejeme mu však všechno dobré. Will zůstane součástí týmu do poloviny roku 2026.“

Je to další nepříjemná rána pro Red Bull, který jen před pár dny oznámil po odchodu Jonathana Wheatleyho novou strukturu závodního týmu. S jeho koncem zanikne i role sportovního ředitele. Místo toho vznikne nová struktura a Jonathanovy pravomoci se rozdělí. Tým zatím neoznámil, jak se změní technické oddělení po odchodu Adriana Neweyho.

Související zprávy

Diskuze