logo F1zpravy.czF1online.sk

Colapinto na Sainze nezapůsobil: Téměř vyřadil tři monoposty

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 08:13

Carlos Sainz po své nehodě v kvalifikaci už předem věděl, že v neděli bude dělat to, co piloti F1 považují za nutné zlo: minimalizovat škody. To se mu vcelku podařilo, ale snad mohl skončit i výše, kdyby se v úvodu závodu před něj nedostal Franco Colapinto. Španěl má na něj velmi těžké srdce.

Na start Franca Colapinta se dá dívat dvěma způsoby. Jedna skupina vidí krásný manévr s perfektně odhadnutým brzdným bodem a ideálně trefeným apexem, díky čemuž ani nikoho nevytlačil z trati, ale během pár vteřin si poradil se třemi soupeři. Druhá skupina vytahuje bič a mladého Argentince napomíná, že takové bezohledné útoky do Formule 1 nepatří.

Ve vysílačce si na Colapintův „střemhlavý útok“ postěžoval Alex Albon a po závodě i Carlos Sainz. „Dnes jsme jen minimalizovali škody, zejména po náročném startu, kde jsme se museli vyhýbat Williamsu, který téměř vyřadil ze závodu dvě nebo tři auta. Museli jsme se vyhnout poškození.“

Po pádu na dvanácté místo se Sainz už poměrně brzy odebral ke svým mechanikům. Vyšel mu díky tomu undercut na několik monopostů. V závěru ještě před sebe pustil Charlese Leclerca, který jezdil na mnohem čerstvějších gumách, a do cíle dorazil na sedmém místě.

„Následně jsem měl pocit, že se zaseknu ve středu pole bez možnosti na předjetí. Proto jsme se rozhodli zastavit ve dvanáctém kole a udělat undercut na celý střed pole,“ pokračoval Sainz, který něco získal, ale něco za to musel obětovat. „To nás vystavilo hrozbě na konci s opotřebovanými pneumatikami. Alespoň jsem však v úvodu předvedl pár dobrých předjížděcích manévrů, ukázal jsem rychlost, nu a pak jsem už jen přežíval.“

Šéf Ferrari Frédéric Vasseur po závodě poukazoval na povedený druhý stint, ve kterém Charles Leclerc jezdil velmi rychlá kola a jako jeden z mála držel krok s Landem Norrisem. Pozitivně se na to dívá i Sainz.

„Když jsme se s Charlesem ocitli na čistém vzduchu, tak naše auto v závodě nemělo problémy a byli jsme dost silní,“ odnáší si nějaká pozitiva z jinak neúspěšného víkendu. „Zdá se, že letos je naším problémem spíše kvalifikace a jak dostat pneumatiky do správného okna. To je tak trochu naše slabina, kterou musíme řešit.“

„Během posledních šesti závodů této sezóny se na tom pokusíme zapracovat, protože jsem si dost jistý tím, že kdybychom se v kvalifikaci dostali do první trojky, tak bychom mohli bojovat o závodní vítězství,“ prohlásil Sainz.

Související zprávy

Diskuze