logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Leclerca Ferrari nemělo na McLaren ani Red Bull: Jsme třetí kůň v dostihu

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 16:53

Charles Leclerc předvedl na Velké ceně Singapuru další skvělý výkon. I když monacký závodník přišel o svou pódiovou šňůru, na okruhu Marina Bay převedl po startu z devátého místa další skvělou jízdu. V samém závěru měl na dosah ruky čtvrté místo, ale i on po závodě přiznal, že jeho tým z toho v neděli vytěžil naprosté maximum.

Monačana v první části VC Singapuru přemáhala frustrace. I když se mu na startu podařilo probít přes Júkiho Cunodu, zůstal zaseknutý za Nicem Hülkenbergem a Fernandem Alonsem 26 kol. Nakonec se dokázal dostat dopředu, ale jeho šance na pódium byly v té chvíli hotové sci-fi.

„Nic jsme nemohli udělat lépe,“ řekl po závodě Leclerc pro televizi Sky. „Zaplatili jsme za nevydařenou kvalifikaci, ale podle mě jsme dnes měli skvělý závod a nic jsme nemohli udělat lépe.“

„Zůstali jsme trpěliví v první části závodu, což byl pořádně dlouhý stint a za Nicem a Fernandem jsme byli zaseknutí dobrých 25 kol. Bylo to velmi frustrující, ale když jsem se vysvobodil a dostal se do čistého vzduchu, měli jsme dobré tempo,“ konstatoval Leclerc.

Charles to sice říká, ale v průběhu závodu sám vybízel svůj tým, aby se zamyslel nad jinou strategií. „Je to strašně frustrující,“ řekl odevzdaně, zíraje na zadní křídlo Fernanda Alonsa. Inženýr Bryan Bozzi mu připomněl, aby zůstal klidný a jak se nakonec ukázalo, Ferrari mělo dobrý plán. Charles natáhl první stint, po návratu z boxů si snadno poradil s Alonsem a Hamiltonem a nakonec sahal dokonce na čtvrté místo.

„Diskutovali jsme o tom ráno a věděli jsme, že při brzké zastávce se nám otevírá velmi málo příležitostí. Rozhodli jsme se, že nejlepší bude, když natáhneme první stint a možná budeme mít štěstí na safety car, ačkoliv to nám nevyšlo. Nemyslím si však, že to příliš zkompromitovalo náš závod,“ uvedl monacký závodník.

Ferrari v Singapuru možná definitivně vypadlo z boje v Poháru konstruktérů. McLaren se zdá být velmi silný a tento víkend navýšil svůj náskok na 75 bodů, Scuderia trochu ztratila i na Red Bull – momentálně je rozdíl 34 bodů –, takže se v Maranellu musí pořádně soustředit. Čeká nás delší přestávka, po které očekáváme další hromadné nasazování vylepšení a následující závod v Austinu nabídne dobré srovnání formy jednotlivých týmů.

„Máme práci, ale z dlouhodobého hlediska se pro nás situace nemění. McLaren nadále ukazuje, že je nejlepší a i dnes to předvedli. Red Bull, a hlavně Max, je také silný. Zdá se, že my jsme třetí kůň v dostihu. Na tom se příliš mnoho nezměnilo,“ řekl Leclerc.

„V kvalifikaci jsme si rozhodně mohli počínat lépe a první řada byla možná dosažitelná, ale nemyslím si, že v závodě jsme si zasloužili pódium. Možná jsme si zasloužili porazit George, ale s naším tempem se nedalo dosáhnout víc,“ dodal Monačan.

Související zprávy

Diskuze