logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz netušil, co se stalo. Podle Péreze se pohnul příliš rychle

Nehoda Carlosa Sainza a Sergia Péreza
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2024

Nechybělo mnoho a závod v Ázerbájdžánu se mohl obejít bez větší nehody. V závěru grand prix to však začalo vřít v boji o druhou příčku. Charles Leclerc, Carlos Sainz a Sergio Pérez si to rozdali v prvním sektoru, kde došlo také ke kolizi Ferrari a Red Bullu. Na viníkovi se však neshodli.

Carlos Sainz byl po nehodě totálně rozčarován. Ve vysílačce se ptal, co se vlastně stalo, ale v tu chvíli měl už Sergia Péreze po svém boku a oba hleděli do bariéry. Vidina pódia se rozplynula jako ranní mlha.

„Byl to velmi nešťastný konec,“ povzdechl si Carlos Sainz, který byl velmi blízko pódia. „V první řadě jsem rád, že jsme s Checem v pořádku. Odjel jsem slušný závod a byl jsem velmi rychlý. Dotahoval jsem se na první trojku a v posledních 20 kolech jsem byl nejrychlejším jezdcem na trati.“

Španěl měl v posledním stintu takovou rychlost, že nemusel skončit na třetí příčce, ale mohl si poradit ještě i s Charlesem Leclercem. Nakonec si z Baku odnáší velkou nulu. „Bohužel, po předjetí Checa v první zatáčce a souboji s Charlesem ve druhé zatáčce došlo k velmi nečekanému kontaktu. Stále docela nerozumím tomu, jak se to stalo. Neudělal jsem žádný zbrklý manévr ani jsem se agresivně nepohnul. Z nějakého důvodu, který nechápu, jsme kolidovali. To bylo všechno.“

Co očekává od komisařů? „Nejsem si jistý, nikdy nevíte, co se z toho vyklube. Teď jsem však stoprocentně přesvědčen o tom, že jsem neudělal nic nesprávného ani agresivního,“ prohlásil Carlos Sainz.

Sergio Pérez klade nehodu za vinu svému soupeři. „Co do*** tenhle chlápek dělá? Je blázen nebo co? To je ale idiot!“ zlobil se ve vysílačce bezprostředně po nehodě, která Red Bull vyšla pořádně draho. McLarenu umožnila dostat se do čela šampionátu a dokonce si vybudovat 20bodový náskok.

Faktem je, že Carlos Sainz se na výjezdu z druhé zatáčky držel u bariéry, ale postupně se začal od ní vzdalovat. Na videu z ptačí perspektivy si můžeme všimnout, že nejprve je až na bílé čáře, ale postupně se přibližuje k Red Bullu uprostřed trati. V tom spočívá Sainzova chyba, míní Mexičan, ale také to hodnotí i Karun Čandhok ve své analýze.

„Velká škoda, že se to stalo,“ kroutil hlavou Sergio Pérez. „Nemám slov. Z pohledu šampionátu je to katastrofa pro nás oba, že jsme takhle zakončili víkend. Na stole bylo mnohem víc. Je to tak trochu katastrofa.“

„Podle mého názoru se Carlos přesunul až příliš rychle, aby se udržel v zákrytu za Charlesem. Pohnul se v nesprávné chvíli, čehož důsledkem byla obrovská nehoda,“ poskytl i svůj pohled na incident.

Na posudek komisařů stále čekáme.

Související zprávy

Diskuze