logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc neumí vysvětlit své kouzlo v Baku: Sám jsem nad tím přemýšlel

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Charles Leclerc vybojoval svou čtvrtou pole position v Baku a celkem jich má v kariéře už šestadvacet. Na pobřeží Kaspického moře působil opět neohroženým dojmem a v závěrečné části kvalifikace zajel dvě nejrychlejší kola. Sám přitom neumí vysvětlit, proč se mu na této trati tak daří.

Nepřející hned podotknou, že Leclerc může být jen těžko specialistou na Baku, když tu ani jednou nevyhrál. Na druhou stranu, v roce 2021 nemělo jeho auto ani na pole position, natož na vítězství, v roce 2022 utrpěl poruchu pohonné jednotky a loni nemělo jeho Ferrari závodní tempo, aby se dokázalo vyrovnat Red Bullu.

Charles opět předvedl své kvalifikační schopnosti a ani letos nezaváhal. „Bylo to dobré kolo. Ve druhém pokusu v Q3 jsem o trochu víc riskoval. Nejprve chcete dostat svůj čas na tabuli, poté můžete více zariskovat. Naštěstí jsem dokončil oba pokusy a oba byly dobré,“ řekl po sobotě Leclerc.

Ten si rychlost svého monopostu SF-24 neuměl vynachválit. „Z auta jsem měl velmi dobrý pocit od prvního tréninku. Upřímně, mezi prvním tréninkem a kvalifikací jsme ho téměř nezměnili. Okamžitě jsem se cítil spokojeně a vyvážení zůstalo velmi dobré,“ řekl monacký závodník.

Proč se Charlesovi v Baku tak daří? Víme, že na městských tratích je velmi silný, podobnou kvalifikační bilanci má i doma v Monaku. Tyto tratě vyhovují také jeho autu, takže jde o dokonalou kombinaci. Sám Leclerc však neumí říct, proč se v Baku postaví na pole position počtvrté v řadě.

„Opravdu nevím,“ odpověděl Charles. „Sám jsem nad tím přemýšlel. Když máte dobrý víkend, snažíte se to zanalyzovat. Opravdu na to však nemám pořádnou odpověď. Řekl bych, že to nějak souvisí s mým jezdeckým stylem. Musíte hodně pracovat s autem a najít zlepšení, ale zároveň tady z nějakého důvodu cítím dobrý rytmus,“ řekl Leclerc.

Zůstává tedy poslední a nejtěžší krok. Čtyři pole position má, ale zatím žádné vítězství. I sám Leclerc řekl, že v letech 2021 a 2023 jeho auto nemělo na vítězství, v roce 2022 mu zase vybuchl motor. V této sezóně však Ferrari ukazuje dobré závodní tempo a odvádí dobrou práci při zvládání pneumatik. Nebude to ovšem jednoduché.

„Neodjel jsem jediné kolo s plnou nádrží, ale během celé sezóny na tom auto v závodě bylo dobře. Neděle mi proto nedělá starosti, ale potřebujeme udělat všechno správně. V noci si proto musím udělat domácí úkoly a připravit se na zítřek. Vydáme ze sebe maximum a uvidíme, jestli je náš balíček dost dobrý na vítězství, nebo ne,“ řekl Leclerc.

„V letech 2021 a 2023 nemělo naše auto vítězné tempo. V roce 2022 jsme měli dobrý monopost, ale vybuchl nám motor. Doufejme, že v neděli budeme mít tempo a neobjeví se nic, co nám zabrání v cestě za vítězstvím. Čeká nás však spousta kol na velmi náročné trati,“ dodal Charles.

Související zprávy

Diskuze