logo F1zpravy.czF1online.sk

McLaren má týmovou jedničku! Piastri je prý ochoten se vzdát vítězství

Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

McLaren se rozhodl pustit s velkou vervou do boje o oba tituly. Zdá se, že dostižení a předstižení Red Bullu v Poháru konstruktérů je jen otázkou dní, ale v boji o jezdecký titul má Max Verstappen náskok 62 bodů. Osm závodů před koncem sezóny to není málo, ale Lando může, podle slov svého šéfa, počítat s plnou podporou týmu.

Tvrdý souboj Landa Norrise s Oscarem Piastrim pravděpodobně připravil tým o další důležité vítězství. Při pohledu na rychlost monopostu MCL38 to zní poněkud neuvěřitelně, ale McLaren má v této sezóně na kontě stejný počet vítězství jako Ferrari a Mercedes. Pokud chce Lando Norris pomýšlet na jezdecký titul, potřebuje tuto statistiku co nejrychleji změnit.

K tomu však potřebuje plnou podporu týmu včetně Oscara Piastriho. Jejich souboj v Monze mohl skončit vzájemným vypadnutím a tým si zřejmě řekl, že nejmoudřejší bude, když udělají vše pro maximalizaci svých příležitostí v obou šampionátech. „Podpoříme Landa, ale chceme to udělat bez velkého porušení našich zásad,“ řekl pro BBC Andrea Stella.

„Naší zásadou je i pravidlo, že zájmy týmu jsou vždy na prvním místě. Sportovní chování je však důležité při našem celkovém přístupu k závodění. Kromě toho chceme být féroví k oběma pilotům,“ uvedl Stella.

McLaren dosud – věrný odkazu Rona Dennise – nechával své jezdce volně závodit a nezasahoval do jejich soubojů. Norrisovi i Piastrimu však připomínal, aby si nechali prostor a nesrazili se. I v Monze jsme však viděli, že takové pravidlo umožňuje velmi široký výklad a mezi oběma piloty to bylo ve čtvrté zatáčce opravdu těsné. Stella a jeho nadřízený Zak Brown si po závodě zřejmě řekli, že riziko dalších těsných soubojů je příliš vysoké.

„Nechceme se opět ocitnout v situaci jako v Monze, kdy jsme v nájezdu do šikany drželi první a druhé místo, ale na výjezdu z ní jsme byli na prvním a třetím místě. Zájmy týmu jsou na prvním místě a tyto situace musíme napravit jako první,“ řekl Stella.

„Po Monze jsme si stanovili tři cíle: v první řadě se musíme ujistit, že ať se na trati stane cokoliv, nesmí to poškodit tým; druhým cílem je vyhrát oba šampionáty a oba jezdci se zavázali, že se na tom budou podílet; a nakonec za třetí, nechceme toho dosáhnout bezohledným způsobem. Takto budeme závodit v Baku a po skončení víkendu to aktualizujeme,“ dodal italský inženýr.

Ten si prý po závodě v Itálii promluvil s oběma piloty. Velmi nás zajímá, jak na tyto novinky zareaguje Oscar Piastri, který už ukázal, že se nebojí vystrčit lokty a odložit rukavice v souboji s týmovým kolegou. Podle Stelly je však australský mladík stoprocentně ochoten pomoci.

„Rozhovory byly plné ochoty spolupracovat. Dokonce i když jsem se Oscara zeptal, jestli je ochoten vzdát se vítězství, odpověděl: ‚Je to bolestivé, ale pokud je to momentálně správná věc, udělám to.‘ Každý pilot je naprogramován na vítězství. Mě vždy udiví úroveň týmového ducha a spolupráce v této fázi sezóny,“ prohlásil šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze