logo F1zpravy.czF1online.sk

Binotto „obdivuje“ Vettela, ale o druhém jezdci ještě nerozhodl

Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Pro sezónu 2025 zůstaly ve Formuli 1 poslední dvě volné sedačky. Red Bull zatím nerozhodl o osudech Daniela Ricciarda a Liama Lawsona a s oznámením druhého pilota čeká také Sauber (Audi). Předchozí vedení vybralo Nica Hülkenberga a nové zvolí jeho týmového kolegu. Hlavní slovo bude mít nový technický a provozní ředitel Mattia Binotto.

Italský inženýr má na stole několik možností. Dnes je už jasné, že Audi nebylo takovým lákadlem pro piloty, jak si vedení německé automobilky možná představovalo. Binotto v podstatě musí vybrat z toho, co zbylo.

V Monze se poprvé objevil na veřejnosti jako nový šéf týmu a čelil řadě zajímavých otázek. Jedna z nich se týkala bývalého pilota Ferrari Sebastiana Vettela a jeho velmi nepravděpodobného návratu do Formule 1 s Audi. Nepravděpodobného z mnoha důvodů, z nichž jedním by mohla být skutečnost, že to byl právě Binotto, kdo ho vyhodil z Ferrari a nahradil Carlosem Sainzem.

„Vettel? V minulosti jsem s ním pracoval a obdivuji ho. Když ho poznáte, oceníte jeho velikost jako člověka ještě dříve, než ho uvidíte za volantem,“ prohlásil Binotto slovy velké úcty a respektu.

Přesto však můžeme na 99 procent říct, že Vettel se do Formule 1 nevrátí s aktuálně nejslabším týmem. Pokud to tedy nebude Vettel, kdo zaplní místo po boku Nica Hülkenberga?

„V současnosti jsme se ještě nerozhodli. Potrvá to ještě pár týdnů. Chci se rozhlédnout a učinit správné rozhodnutí, ne jen zalepit díru v krátkodobém horizontu. Ano, na našem seznamu je i Mick Schumacher, ale nespěcháme. Rozhodnutí padne do konce září,“ slibuje Binotto.

Na seznamu potenciálních zájemců se objevilo několik jmen. Mattia zmínil Micka Schumachera, který jako Němec rozhodně není bez šance. Mluví se také o zkušeném Valtterim Bottasovi, který má dobrý přehled o fungování celého týmu, ve kterém působí už třetí sezónu. Spekulace neobešly ani mladá jména Théo Pourchaire a Gabriel Bortoleto.

„Théo je náš rezervní jezdec, patří do rodiny a nepochybně je na našem seznamu,“ prohlásil Binotto. „Gabrielovi se velmi daří ve Formuli 2. Myslím si, že ukázal velký talent a určitě ho sledujeme. Stejně tak sledujeme mnoho závodníků.“

„Nevidím jen jména na seznamu. Za těmi jmény se skrývá velký potenciál, skvělé znalosti a skvělé zkušenosti. Potřebujeme posoudit, co je pro nás nejdůležitější v krátkodobém, střednědobém a dlouhodobém horizontu. Musíme mít jasný plán. Momentálně na to ale nemám odpověď,“ dodal Binotto.

Související zprávy

Diskuze