logo F1zpravy.czF1online.sk

Stella naznačil, že je připraven rozhodnout o týmové režii. Nebo ne?

Po štarte VC Talianska 2024: Lando Norris, Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Kolik bodů ztratil McLaren tím, že v Monze dovolil svým pilotům závodit a nestanovil si jasnou jedničku a dvojku? Podle některých přišel o vítězství, podle jiných o double a podle dalších by se nic nezměnilo. Váhání stáje z Wokingu mnozí nechápou, ale Andrea Stella po závodě naznačil, že nyní možná nastal ten správný čas.

Není to pozdě? A bude to nakonec stačit? To jsou otázky, na které se teprve dozvíme odpověď. Stejně tak se dozvíme, jestli takové rozhodnutí vůbec bude správné. Matematicky to však dává dokonalý smysl, Lando Norris má před týmovým kolegou velký náskok, pořád má šanci na titul a McLaren má velmi rychlý a univerzální monopost.

Po tvrdém souboji Norrise s Piastrim v prvním kole Velké ceny Itálie si mnozí jen nevěřícně klepali na čelo. Neměl McLaren zasáhnout? Proč zbytečně riskoval kolizi a s ní možná definitivní ztrátu reálné šance na jezdecký titul? Možná si i v týmu uvědomí, že hra na „rovnost příležitostí pro oba piloty“ je dobrá pro image, ale škodlivá pro šance na titul.

„Bojujeme s Maxem Verstappenem, takže si myslím, že chceme-li podpořit jednoho jezdce, musí to být ten s lepším postavením v šampionátu,“ řekl šéf McLarenu Andrea Stella. „Kromě toho, Lando si počínal velmi dobře, když vybojoval pole position v Zandvoortu i tady v Monze.“

„Pokud Lando něco potřebuje, tak maximálně doladit pár drobností v závodě. Může mu to pomoci a nám to může pomoci přetavit start z pole position do lepšího výsledku. Když se podíváte na jeho první kolo – a prozkoumáme to společně s ním –, můžete vidět pár věcí, které mohl udělat trochu lépe,“ říká Stella možná až trochu kriticky.

Ital tak na jedné straně připustil, že jasná týmová jednička s plnou podporou je předmětem diskuse uvnitř týmu, na druhé straně se nadále zdráhal a zdůraznil všechna negativa týmové režie. „Chceme s Landem zabojovat o titul,“ prohlásil Stella. „Myslím si však, že týmová jednička je dobrá akorát tak na titulky novin. Nejsem si jistý, jestli to funguje i v reálném světě. Co to znamená? Co budete dělat?“

„Řekněme, že si vybereme týmovou jedničku, Lando bude ve čtvrté zatáčce brzdit příliš brzy a Oscarovi se přirozeně otevře cesta do vedení. Co to pak znamená pro vás jako týmovou jedničku? Vyměníte pozice v následujícím kole? Je velmi obtížné tuto definici implementovat v reálném světě,“ vysvětlil Stella, který zřejmě hledá komplikovanou definici na způsob „papájových pravidel“.

„Lepší je pokračovat v práci jako tým, získat názory obou jezdců a poté pokračovat v boji o oba šampionáty, protože nyní se zdá být možný i zisk jezdeckého titulu. Před Monzou jsme byli trochu opatrní, ale teď vidím, že McLaren dokáže být konkurenceschopný i na okruzích, kde se mu loni nedařilo,“ dodal italský inženýr.

Související zprávy

Diskuze