logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari podle Leclerca cílilo na šesté místo: Po třech kolech jsem věděl, že máme tempo

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Ferrari v Nizozemsku překvapilo všechny a nejvíc asi samo sebe. Italský tým měl v Zandvoortu nevídané tempo a Charles Leclerc měl krátce před cílem na dohled Maxe Verstappena. Každý nějak čekal, že monopost SF-24 se po dobrém startu začne propadat, ale jak se ukázalo, kluci v červeném udrželi krok s Red Bullem i druhým McLarenem Oscara Piastriho.

Charles Leclerc se v prvním stintu ani náhodou nepropadal. Ve skutečnosti se mu dlouhá kola dařilo držet v DRS za Oscarem Piastrim, který měl hned před sebou George Russella. Byl tak v ideální „palebné pozici“ pro případný undercut a když přišla první příležitost, stratégové Ferrari nezaváhali.

Leclerc takto získal v Zandvoortu nesmírně cennou pozici na trati, dostal se před Piastriho a Russella a díky tempu svého Ferrari dovezl do cíle krásné a neočekávané třetí místo. „Nebylo to jednoduché. Inženýr mě informoval o Oscarových časech, které byly v čistém vzduchu o vteřinu rychlejší než ty moje – tuším, že to byla téměř vteřina,“ řekl Leclerc po závodě.

„Když se však přiblížil, začal jsem na to víc tlačit a získal jsem půl vteřiny. Udržel se za mnou a na dvě nebo tři kola mě dostal pod tlak. Kvůli přehřívání pneumatik se však nedokázal udržet. Byla to velmi dobrá strategie. Nečekal jsem, že udržím třetí místo až do cíle, ale jako tým jsme odvedli velmi dobrou práci. Nemyslím si, že jsme dnes mohli udělat víc,“ dodal Leclerc.

Ferrari však nemůže donekonečna spoléhat na tyto zázračné výkony, ať už monopostu, nebo pilotů. Tým potřebuje vylepšení a podle zástupců Scuderie přijdou už v Monze. Slovo „zázračné“ je přitom namístě, protože ani samotný tým neví, co se to v Nizozemsku vlastně stalo. „Pokud dokážeme pochopit, co se děje s naším autem, tak vidím budoucnost docela optimisticky. Zatím jsme tomu však zcela neporozuměli,“ konstatoval Leclerc.

Vylepšení jsou už na cestě a Ferrari čekají i docela dobré okruhy. Loni se týmu dařilo v Monze, vyhrálo v Singapuru a i Baku by mělo monopostu sedět. Kdoví, jestli nám s dobrými vylepšeními ještě Ferrari nepřipraví další překvapení.

„Jsou to už nějaké tři nebo čtyři velké ceny, co jsme dost experimentovali ve snaze pochopit problémy monopostu v střednědobém vývoji. Jelikož to už Fred odhalil, teď mohu říci, že vylepšení nasadíme v Monze. Doufám, že nám pomohou snížit ztrátu,“ věří Leclerc.

„Jak jsem řekl, do jejich nasazení byla naší prioritou limitace škod. Opravdu si myslím, že jsme dnes cílili tak na šesté místo. Po třech nebo čtyřech kolech jsem však věděl, že máme tempo. Tehdy jsme zacílili na třetí místo, což je příjemné překvapení a máme dobré body pro tým. Nyní však doufám, že nám vylepšení pomohou učinit krok vpřed,“ dodal monacký závodník.

Související zprávy

Diskuze