logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko zcela otevřeně: Jos má raději Tota Wolffa než Christiana

Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Po dvou letech mírné hibernace se Formule 1 v sezóně 2024 pořádně probudila k životu. Obrovské přestupové šachy (na jezdeckém i inženýrském trhu), souboje na trati, vývojová válka a pořádná dávka zákulisních her. Tu největší letos rozehrál Toto Wolff ve snaze získat do svého týmu Maxe Verstappena a podle několika indicií není vůbec daleko od toho, aby ho získal někdy v budoucnosti.

Přestup Lewise Hamiltona do Ferrari a odhalení kauzy kolem Christiana Hornera nedělil ani týden a tyto události postavily sezónu 2024 úplně na hlavu. Šéf Red Bullu se nakonec ubránil všem obviněním a podezřením, ale jak se později ukázalo, kauza skrývala mnohem hlubší politickou hru. I tu nakonec Horner vybojoval ve svůj prospěch, ale mezitím sledoval, jak ho opouštějí jeho nejvěrnější.

Red Bull letos opustila řada klíčových osobností a flirtování Tota Wolffa s táborem Maxe Verstappena bylo zřejmě velmi intenzivní. Wolff to všechno přenesl na veřejnost, čímž ještě více ztížil Christianovu pozici. Nakonec však neuspěl a minimálně v roce 2025 bude Nizozemec pokračovat v Red Bullu. V příští sezóně však očekáváme restart přestupových spekulací.

„Nebyl by dobrý šéf týmu, kdyby se nesnažil získat Maxe,“ prohlásil Helmut Marko o Wolffovi v podcastu Inside Line. „Myslím si, že každý špičkový tým by ho chtěl.“

„Pokud jde o setkání Wolffa s jeho managementem, tak všichni žijí v Monte Carlu. Když se tam nejede velká cena, je to poměrně tiché místo a není tam mnoho kaváren. Je tedy naprosto přirozené, že na sebe narazíte,“ pokračoval poradce Red Bullu.

Na druhé straně i sám Marko připouští, že vztahy mezi Josem Verstappenem a Christianem Hornerem nejsou nijak vřelé. „Toto Wolff z toho, přirozeně, vytvořil příběh, ale na druhé straně je pravda, že Jos má raději Tota než Christiana,“ připustil Marko.

I Helmut se letos stal součástí spekulací. Zašlo to dokonce tak daleko, že se Wolff veřejně snažil zalichotit i jemu, jako kdyby mezi nimi nikdy předtím neexistovala žádná animozita. Red Bull doufá, že Verstappen bude součástí dlouhodobé budoucnosti týmu, ale historie Formule 1 není takovým příběhům nakloněná. Koneckonců, i Lewis Hamilton opustil Mercedes.

„Každý kontrakt špičkového pilota F1 má výstupní klauzule založené na výkonnosti,“ řekl Marko. „V současnosti se Max soustředí na boj o titul stejně jako celý tým. Musíme se dívat dopředu. V roce 2026 přichází zcela nový soubor pravidel.“

„Momentálně nikdo netuší, kdo postaví konkurenceschopný motor. Podívejte se, co se stalo v roce 2014. Náš motor najednou zaostával minimálně o padesát koní, nebo i více, a nebyl spolehlivý. Opravdu nevíte, co se stane. Momentálně je ovšem jasné, že Max bude v nové sezóně jezdit za Red Bull Racing a my mu musíme dát vítězné auto. Pak všechny tyto řeči ustanou,“ uzavírá Marko.

Související zprávy

Diskuze