logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamiltona podle jeho slov srazila sobota: Mohl jsem být blízko pódia

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Mercedes se před letní přestávkou pořádně nadechl. Tři vítězství z posledních čtyř velkých cen věštila týmu velkolepý podzim a ani v Zandvoortu to zpočátku nevypadalo nejhůř. V závodě však přišel velký pád, který v případě Lewise Hamiltona začal už v sobotní kvalifikaci.

Trochu nadneseně se dá říct, že si Mercedes v Nizozemsku půjčil závodní tempo a stratégy od Ferrari. Zatímco Scuderia za sebou má téměř dokonalý den a rozhodně zvolila dokonalou strategii – s oběma piloty –, Mercedes se v podstatě ani nedostal do závodu. Sedmé místo George Russella a osmé Lewise Hamiltona jsou velkým zklamáním.

„Dnes jsem byl mnohem spokojenější a posouval jsem se dopředu,“ řekl po závodě Hamilton. „Celkově si však myslím, že z auta jsem měl ještě lepší pocit v prvním tréninku, přestože jsem trpěl velkou nedotáčivostí, bylo to opravdu skvělé. Stejně to platilo i ve druhém tréninku.“

„V noci jsme ho však změnili právě kvůli té velké nedotáčivosti, a jelikož s těmito monoposty je to jako balancovat na laně, najednou se vše překlopilo na opačnou stranu. Před kvalifikací jsem se vrátil k předchozímu zadnímu křídlu – měl jsem ho i v závodě – a postupoval jsem dopředu. Měl jsem pocit, že se posouvám správným směrem, ale bohužel jsem startoval příliš daleko vzadu,“ konstatoval Hamilton.

„Myslím si, že kdybych se kvalifikoval podobně jako George, finišoval bych někde tam vpředu, ne-li ještě výš,“ prohlásil sedminásobný šampion, který to tvrdil navzdory konečnému umístění jeho týmového kolegy. Russell skončil jen těsně před ním navzdory mnohem lepší pozici na startu, což vyvolává určité otázky.

George se po závodě škrábal na hlavě a nenacházel odpovědi na všechny důležité otázky, Hamilton působil odhodlaněji, ale i on přiznal, že auto se svou formou ani neblížilo k závodě v Belgii. V určitých fázích vypadalo tempo sedminásobného šampiona velmi dobře, ale celkově to byl pro Mercedes frustrující den.

„Myslím si, že jsme mohli být blízko k pódiu,“ odpověděl Hamilton bez váhání na otázku, jak by to vypadalo, kdyby startoval výše. „Nevím, proč jsme nebyli rychlejší než Ferrari. V závodě jsme však v některých fázích byli opravdu silní.“

„Stále však platí, že auto nebylo zvlášť skvělé ve srovnání například s Belgií, kde jsme byli mnohem rychlejší. V dnešním závodě to neplatilo,“ dodal Lewis.

Související zprávy

Diskuze