logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Hornera není třeba panikařit: Maxův náskok se zmenšil teprve počtvrté

Lando Norris a Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Po Velké ceně Velké Británie Lando Norris ztrácel na Maxe Verstappena 84 mistrovských bodů. Od té doby se tento náskok zmenšil na 70 bodů a britský jezdec je na nejlepší cestě z něj ukrajovat až do konce sezóny. V Red Bullu si to uvědomují, ale zatím se snaží zachovat klid.

Dobrou zprávou pro Maxe Verstappena není ani fakt, že do konce sezóny mu nebude stačit sbírat ani druhá místa. Pokud by totiž Lando Norris všechny zbývající závody vyhrál, na konto by si připsal o 72 bodů více než obhájce titulu. Ve hře jsou přitom i body za nejrychlejší kola závodů a sprinty. Se situací je rozhodně třeba něco dělat.

Zajímavý pohled prezentoval v neděli bývalý závodník Martin Brundle, který naznačil, že ve skutečnosti by bylo v zájmu Maxe Verstappena nejít zcela naplno. Když totiž vedení a továrna spatří, že v cíli ztratil více než 20 sekund na Landa Norrise, bude to pro ně mnohem hlasitější budíček než kdyby se do cíle dovezl jen pár sekund za ním.

„Já bych si dovolil vsadit, že tohle není maximální rychlost, kterou by Max dokázal jet. Věděl, že Landa neporazí, nuže když se takhle trochu propadne, továrnu to pořádně popožene, no ne? Tím jsem si jistý,“ prohlásil britský komentátor.

Je-li tomu tak, Verstappenovi se to docela podařilo. Slovo „znepokojující“ v neděli používali všichni: K samotnému Maxu Verstappenovi se přidali i Helmut Marko a Christian Horner, ačkoli posledně jmenovaný dodal, že ještě není čas na paniku.

„Kdyby se vzhledem k výkonu takto vyvíjelo i následujících devět velkých cen, bylo by to velmi obtížné. Toto je však jen počtvrté v roce, jen počtvrté v roce, kdy se Maxův bodový náskok zmenšil,“ zdůraznil Christian Horner. „A je to jen druhé Landovo vítězství.“

Verstappenův náskok v čele šampionátu se skutečně většinu času navyšoval, ale jen proto, že soupeři za ním si brali body; nejprve byl na druhé příčce Sergio Pérez, později Charles Leclerc a teprve po VC Španělska ho začal stíhat Lando Norris.

„Víme však, že potřebujeme zvýšit výkonnost. Byli jsme o 78 a nyní jsme o 70 bodů v čele. Chceme se postarat o to, aby náš náskok postupně narůstal a ne se průběžně zmenšoval. Oni před časem udělali se svým autem krok vpřed a zejména zde byl jejich monopost s Landem ohromující. Musíme pochopit, kde to vzniklo, a vyřešit tento deficit,“ zdůrazňuje Horner.

Podle šéfa červených býků je tato sezóna dokonalým důkazem toho, jak rychle se situace ve Formuli 1 může změnit. I když vyhrajete čtyři závody z prvních pěti, neznamená to, že oba tituly máte jasně v kapse.

„Ukazuje se, jak se to rychle mění. Vyhrávali jsme o 20 až 25 sekund a Stefano (Domenicali, generální ředitel F1, pozn. red.) nás na prvních pěti závodech žádal, abychom zpomalili,“ prozradil Horner. „Velmi rychle se to může změnit, což znamená, že se to stejně může vrátit i do původního stavu.“

„My víme, že máme problém. Slyšeli jste, že Max v autě neměl pocit, že by auto reagovalo podle jeho přání. Budeme to muset zpracovat do nastavení, která budou fungovat s těmito pneumatikami za každých podmínek. McLaren to s Landem dokázal. Nám se to nepodařilo, ale minimalizovali jsme škody: Pokud nedokážete vyhrát, je třeba skončit na druhém místě,“ uzavřel.

Související zprávy

Diskuze