logo F1zpravy.czF1online.sk

Vasseur: Doufám, že se ke slovu brzy opět dostane Ferrari

Charles Leclerc na rošte
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Letní část sezóny byla pro Ferrari především trápením. Šéf týmu Frédéric Vasseur avizoval, že po přestávce bude třeba zvládnout ještě závod v Nizozemsku, ale poté by už mohly přijít lepší časy. Francouz věří, že se Scuderii konečně začne dařit také díky přechodu na jiný typ okruhů.

Dlouhé a rychlé zatáčky Ferrari SF24 nesvědčí zejména proto, že vedlejším efektem španělského balíku vylepšení byl návrat poskakování monopostu. V Monze, Baku a Singapuru však bude kritických zatáček méně, a tak by se i italský tým měl dostat do formy.

Fernando Alonso dokonce prohlásil, že Scuderia bude v Monze a Singapuru udávat tempo. Co na to říká Frédéric Vasseur? „Pokud se nás snaží dostat pod tlak, nejspíš by se měl ujistit, že čtu Twitter Fernanda Alonsa. Já však Twitter nemám!“ rozesmál se šéf Ferrari.

Pro Španěla má však odkaz: „Nepotřebuji, aby mi někdo říkal, jestli jsme favority nebo ne. Přistoupíme k tomu přesně stejně. Doufám, že na následujících dvou nebo třech podnicích budeme v lepší formě. Loni jsme na těchto okruzích našli lepší formu. Pomůže nám fakt, že jsme na tom lépe v krátkých zatáčkách. Jsme však hodně daleko, takže do Monzy, Baku ani nikam jinam bych nešel s tím, že to bude procházka růžovou zahradou.“

Ferrari netrpělivě čeká na balík vylepšení, který odstraní poskakování. V závodě to není až takový problém, protože monoposty v zatáčkách dosahují nižší rychlosti než v kvalifikaci, ale pole je už tak vyrovnané, že je třeba být silný i v sobotu. Na pomalejších okruzích bez rychlých zatáček by se to mohlo podařit.

„Pokud dokážeme poskočit o jednu nebo dvě desetiny, vše se změní. Uvědomujeme si však, že i ostatní se zlepšují a registrujeme i Landův náskok,“ řekl po nedělním závodě Vasseur. „Loni jsme byli lepší v kvalifikacích a všichni si stěžovali. Dnes je to naopak.“

„Určitě chcete pracovat na svých slabinách, ale co je důležitější, závisí to na okruhu. Někdy musíte věnovat více pozornosti kvalifikaci než závodu. Nyní však nejsme ve stejné situaci jako loni, protože rozdíly [mezi sobotou a nedělí] jsou obrovské. Dnes se bavíme o pozicích, někdy dělí čtvrté místo od třetího i méně než desetina. To může záviset na charakteristikách motoru nebo i něčeho jiného,“ zamýšlel se Vasseur.

V Zandvoortu se pod sobotní výkony negativně podepsalo i proměnlivé počasí a Sainzovy problémy s převodovkou. „Nezúčastnili jsme se prvního tréninku a v tom druhém jsme měli jen jedno auto, proto jsme byli trochu ztraceni. Asi ani pro Leclerca ve druhém tréninku nebylo dobré, že neměl žádnou referenci. V kvalifikaci jsme tedy nepředvedli žádný zázrak. Pokud se však podíváte na třetí část kvalifikace a náš čas na opotřebovaných pneumatikách, měli jsme dobré tempo. Na souboj s Landem to nestačilo, ale i tak to bylo lepší než konečný výsledek. Jde tu o detaily.“

Jako už několikrát v této sezóně, i nyní Vasseur poukazuje na meziroční rozdíly a pokroky Scuderie. McLaren a Mercedes sice postupují o něco rychleji, což není pro Ferrari pozitivní zpráva, ale na druhé straně právě tyto změny v rozložení sil naplňují Maranello nadějí, že brzy bude moci útočit na vítězství.

„Před dvanácti měsíci v Zandvoortu jsme v závodě skončili na pátém místě a v kvalifikaci jsme byli velmi daleko, no a o týden později jsme stáli na pole position,“ připomněl Fred Vasseur. „To neznamená, že se to na další týden zopakuje, ale jen tolik, že od začátku sezóny se to takto vyvíjí.“

„Po prvních třech závodech si všichni mysleli, že Max bude v polovině sezóny mistrem světa. Pak jsme však my vyhráli pár závodů, následně Mercedes a nyní McLaren. Doufám, že se ke slovu brzy opět dostane Ferrari,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze