logo F1zpravy.czF1online.sk

Stále jsem jezdil za někým, vysvětluje svou ztrátu Piastri

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2024

Výkon McLarenu v Zandvoortu se velmi podobal tomu, co v minulé sezóně předváděl Red Bull. Nemyslíme tím však jen zdrcující náskok vítěze závodu, ale také nenápadnou jízdu jeho týmového kolegy. V neděli jsme mohli mít pocit, že se do Oscara Piastriho převtělil Sergio Pérez.

Start se v neděli nezdařil ani jednomu McLarenu. Zatímco Lando Norris s tím však dokázal něco udělat a už v prvním stintu předjel Maxe Verstappena, Oscarovi Piastrimu se pozice získávaly těžce. Ve druhé polovině závodu měl sice obuté čerstvější pneumatiky, ale poradil si jen s Georgem Russellem. Charles Leclerc byl nad jeho síly.

V cíli ztratil na týmového kolegu 27 vteřin. Na své manko měl také vysvětlení. „Zkrátka jsem byl zaseknutý ve špinavém vzduchu, je to prosté. Když jsem měl před sebou volnou trať, měl jsem dobrou rychlost, ale nějakých 65 ze 72 kol jsem odjel za někým jiným,“ zakroutil hlavou Oscar Piastri. „Nepovedl se mi start a pak jsem neměl dostatečnou rychlostní výhodu, abych lidi předjel.“

„Jsem z toho výsledku trochu zklamaný, když naše auto má takovou rychlost. Tento víkend nedopadl tak, jak bych si přál,“ připustil australský závodník, který si alespoň upevnil čtvrtou příčku v jezdeckém šampionátu.

Co se ale událo na startu? Kdyby se McLareny nepropadly, mohli pomýšlet na závodní double, které by týmu pomohlo v obou šampionátech. „Myslím si, že jsme oba doplatili na to samé. Vůbec se mi nepodařilo dobře odpíchnout, a to je v podstatě celé. Oba jsme měli velmi podobný problém. Kdybychom se dívali na nás dva, měli jsme docela vyrovnané starty, ale když to porovnáme i s ostatními, tak byly dost průměrné. Budeme se muset na to podívat. Po tomto víkendu budeme muset přezkoumat dost věcí.“

Formule 1 se nyní přesouvá do Monzy. Vylepšený McLaren by se neměl bát ani Velké ceny Itálie vzhledem k rychlostní výhodě, kterou měl v Zandvoortu. V ideálním případě tak obsadí první řadu a v závodě dojede pod šachovnicovou vlajku na prvních dvou příčkách.

„Tak by to mělo vypadat,“ uznal Piastri. „Můj závod však zničilo to, že jsem se zasekl v rozvířeném vzduchu. Na Russella jsem měl dost velkou rychlostní výhodu v pneumatikách a poměrně rychle se mi podařilo dostat před něj, ale musel jsem na gumy dost zatlačit, abych se dotáhl na Leclerca. Když jsem se dostal k němu, už mi v nich toho nezbylo dost.“

„Naše auto má dobrou rychlost, ale stále se ukazuje, že víkend můžete vyhrát i prohrát v kvalifikaci. Věnujeme tomu pozornost,“ ujistil.

Související zprávy

Diskuze