logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari podle Leclerca netuší, jak se mu povedl nizozemský „zázrak“

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Charles Leclerc ztratil v sobotní kvalifikaci na Landa Norrise devět desetin sekundy a před médii působil dost sklíčeně. Nebyl si jistý, jestli to Ferrari dokáže napravit ještě v této sezóně. V neděli však přišel závod a totéž Ferrari dělily od Red Bullu v cíli asi jen tři sekundy. Jak se to stalo? To podle slov Leclerca netuší ani samotné Ferrari.

Scuderia se v závodním tempu a při realizaci víkendu skutečně předvedla. Stratégové nezaváhali, povolali Leclerca do boxů v ideálním čase a tomu se dokonce povedl dvojitý undercut na Oscara Piastriho a také George Russella. Umožnilo jim to skvělé tempo jejich pilota a hlavně monopostu, který tuto rychlost potvrdil i na tvrdých pneumatikách.

Jak se Ferrari povedl takový zázrak? Nuže, podle slov pilota stáje potřebují velmi přesně zjistit, co se to v neděli v Zandvoortu vlastně odehrálo s jejich monopostem. Ironií osudu právě na tomto místě loni tým podnikl sérii testů, které nakonec přinesly potřebné odpovědi. Přesně to samé potřebují inženýři v Maranellu dokázat i letos.

„V sobotu jsem dostal otázku, zda je pódium dosažitelné, na což jsem odpověděl, že k tomu budeme potřebovat zázrak. Podařilo se,“ řekl spokojeně Charles Leclerc po závodě pro televizi Sky. „Je to velmi příjemné překvapení a jsem velmi spokojen, ačkoli ve skutečnosti nikdy nejsem spokojený s třetím místem.“

„Myslím si však, že po startu ze šestého místa a s velmi nízkými očekáváními před závodem bychom měli být spokojeni. Stejně jako analyzujeme každé nedělní nepříjemné překvapení, potřebujeme i v tomto případě prozkoumat příjemné překvapení. Když chceme jezdit konzistentně vpředu a konzistentně podávat výkony na nejvyšší úrovni, musíme pochopit, jaká správná rozhodnutí jsme učinili, protože jsem to nebyl jen já, ale také Carlos byl dnes velmi silný,“ pokračoval monacký závodník.

„Očividně jsme tedy s monopostem udělali něco správného. Bohužel, myslím, že jako tým zatím nemáme vysvětlení,“ dodal Leclerc.

Ferrari rozhodně zdolalo Mercedesy a Sergia Péreze. Porovnání s Maxem Verstappenem je obtížnější, protože ten na to ve druhém stintu nepotřeboval tlačit. Leclerc si v rozhovoru netroufl posunout svůj tým na třetí místo ve výkonnostním srovnání. Forma jednotlivých týmů se totiž prudce mění z víkendu na víkend.

„McLaren je jasně v čele a také Red Bull má před námi drobný náskok. Mezi námi a Mercedesem se to mění každý víkend. Nedokážu vám říct, kdo je lepší. Z nějakého důvodu jsme byli tento víkend mnohem silnější a neumím si to vysvětlit. Možná budou v Monze mnohem rychlejší oni, ale doufám, že ne. Mění se to dost rychle,“ řekl Leclerc.

„Tak či onak bych řekl, že McLaren je dnes konzistentně nejlepší tým, Red Bull není daleko za nimi, ačkoli tento víkend byli horší, než si mysleli a než jsme si my mysleli. Mění se to rychle a naší povinností je nyní pochopit, jak můžeme častěji maximalizovat náš balík,“ dodal Charles.

Související zprávy

Diskuze