logo F1zpravy.czF1online.sk

Komisaři potrestali Lewise Hamiltona, na startu nedělního závodu se propadne

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Lewis Hamilton bude chtít co nejdříve zapomenout na tuto sobotu. Kromě toho, že vypadl už ve druhé části kvalifikace, když se svým časem stačil jen na dvanácté místo, v neděli nebude startovat ani z této pozice. Dostal totiž penalizaci za zablokování Sergia Péreze.

Komisaři FIA po posouzení situace z první části kvalifikace rozhodli, že sedminásobný šampion přijde o tři příčky na startu nedělního závodu. O jednu pozici si tak na jeho úkor polepší Júki Cunoda, Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen.

Osudným se Hamiltonovi stal incident z deváté zatáčky, za který si Sergio Pérez hned ve vysílačce žádal penalizaci pro pilota Mercedesu.

„Dělal, co mohl, ale ocitl se ve špatný čas na špatném místě,“ řekl Sergio Pérez po kvalifikaci. „Komisaři byli letos opravdu přísní a já jsem dostal tresty za mnohem menší věci než tohle, takže očekávám, že i on dostane penalizaci.“

V kanceláři FIA se setkaly jednotlivé strany a prezentovaly své argumenty. Zástupci Mercedesu nakonec tahali za kratší konec.

Čtveřice rozhodčích ve verdiktu konstatuje, že Hamilton se v osmé zatáčce snažil vyhnout Sergiovi Pérezovi a vyjel mimo ideální stopu, ale než se Red Bull dostal na toto místo, Mercedes už byl u apexu deváté zatáčky. „Tím jasně omezil Sergia Péreze.“

„I když tým přiměřeně varoval svého jezdce a on se pokusil uhnout z cesty, komisaři rozhodli, že mohl zpomalit ještě více, aby nezablokoval jiné auto. Proto toto omezení považují za nevynucené ve smyslu pravidel, a proto ukládají penalizaci ztráty míst v souladu s předchozími rozhodnutími,“ píší Felix Holter, Matteo Perini, Johnny Herbert a Arie Kroeze.

Související zprávy

Diskuze