logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri se nechystá speciálně pomáhat Norrisovi: Chci vyhrát

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Oscar Piastri v závěru nezasáhl do boje o pole position a po kvalifikaci rozhodně nejásal ze třetího místa. Stále však věří, že může zasáhnout do boje o vítězství.

Dlouho to vypadalo tak, že o pole position si to mohou rozdat oba piloti McLarenu s Maxem Verstappenem. Když však v závěru Q3 přišlo na lámání chleba, Oscar Piastri nenašel odpověď na tempo obou rivalů.

„Až na poslední kolo to byla dobrá kvalifikace. S naším tempem není třetí místo něco, z čeho bych skákal radostí. Na konci jsem to prostě neposkládal, což je mírné zklamání. Stále je však přede mnou mnoho příležitostí,“ řekl Oscar Piastri na tiskové konferenci po kvalifikaci.

McLaren přinesl do Nizozemska nejvýraznější vylepšení od Miami. Vícekrát jsme byli i v jiných týmech svědky, jak velké upgrady způsobily rozdíl mezi piloty, protože jednomu sedly více než tomu druhému. Toto však podle Australana není za poměrně výrazným odstupem Landa Norrise.

„Ne, o tom to není. Auto je na pocit velmi podobné jako dosud. Minulý rok jsme auto zrychlili přímo šíleně o 1,5 sekundy, teď to není tak markantní. Lando jednoduše odvedl v závěru Q3 lepší práci než já.“

Ze třetího místa sice není opticky daleko na první, v Zandvoortu se však nepředjíždí lehce. Na druhou stranu, Piastri by mohl být v pozici vyčkávajícího v očekávání boje mezi Verstappenem a Norrisem, mezi nimiž už v této sezóně létaly jiskry.

„Nejprve potřebuji dobrý start. I strategie může být zajímavá. Tuším, že Max má v ní trochu jiné možnosti než my. My máme velmi rychlé auto, které, věřím, mohu využít k posunu dopředu,“ konstatoval Piastri, který odpověděl i na otázku, zda je v prvním kole ochoten pomoci kolegu Norrisovi, aby si udržel první příčku. „Pokud bych se sám dostal do čela, bylo by to pro mě skvělé. Start je vždy šancí něco získat. Chci skončit co nejvýše. Pokud by se mi podařilo poskočit na druhé místo, pro tým by to byl o něco jednodušší závod. Nebudu však dělat nic speciálního, aby se to stalo. Zkrátka to chci zítra zkusit a vyhrát.“

Jaká jsou pravidla mezi piloty McLarenu v případě, že by se znovu dostali k sobě tak blízko jako například nedávno v Maďarsku?

„Ta jsou jasná a nezměnila se. Můžeme spolu závodit a pokoušet se vyhrát. Jsme samozřejmě v boji o Pohár konstruktérů a jsme si vědomi, co je v sázce pro tým. Již několikrát jsme však ukázali, že můžeme spolu závodit tak, aby to bylo čisté. Máme svobodu pokusit se vyhrát, a to se nemění,“ uzavřel Oscar Piastri.

Související zprávy

Diskuze